New Music

Actress toont zich van zijn gevoelige kant met Walking Flames


12 september 2020

Toen Darren J. Cunningham alias Actress twee jaar geleden LAGEOS uitbracht, leek hij een markante afslag te hebben genomen in zijn carrière. Cunningham kenden we namelijk vooral van zijn grensverleggende en onvoorspelbare elektronica, maar op die plaat liet hij zich van een wat meer harmonische kant horen.

Toch bleef de kern van zijn geluid aanwezig. De producer heeft inmiddels langverwachte nieuwe plaat Karma & Desire aangekondigd en de afsluiter, Walking Flames, geeft ons alvast een idee welk muzikaal pad hij ditmaal zal nemen.

Actress lijkt daadwerkelijk een nieuwe weg in te slaan, waar hij op deze track fijngevoeligheid en harmonie volledig heeft omarmd. Sterker nog, Walking Flames is een vrij emotioneel nummer waarover een gedateerd filter is gelegd. Als je afgaat op de lofi-beat en de knipsels van Sampha’s vocalen, is het net alsof je een oude, vervaagde cassette terug in het deck stopt. Die doffe hiphopbeat geeft ruimte aan de focuspunten van dit nummer: de vloeiende fluit- en pianoharmonieën door organist Kara-Lis Coverdale en de prachtige, trillende vibratostem van Sampha.

Gevoelig, maar niet voorspelbaar
Sensitief dus, maar verre van saai, want hier en daar heeft Coverdale een verrassing in zijn melodie gestopt. Af en toe gaat hij off-beat en naar het einde toe zelfs bijna off-key. Zowel die onverwachte elementen als de sentimenten voegen een interessante nieuwe dimensie aan Cunninghams geluid toe.

Op basis van deze teaser is het nog moeilijk te voorspellen hoe de rest van de plaat gaat klinken, maar Cunningham verklapt wel alvast het volgende: “Het album is een romantische tragedie die plaatsvindt tussen de hemel en de onderwereld.” Volgens hem gaat het over: “Dezelfde soort dingen waar ik graag over praat: liefde, de dood, technologie en vragen over iemands bestaan.”