TDI Tipt

Anderhalve week lang is Noorderzon Groningen het kunst- en cultuurwalhalla van Nederland (vanaf 23 augustus)


19 augustus 2018

Noorderzon Festival
23 augustus t/m 2 september

 

Volgende week start voor de 28ste keer het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen en je kunt dit jaar je lol weer op tijdens het gratis toegankelijke festival. Van muziek tot literatuur, theater, beeldende kunst, film, fotografie, komedie, lezingen, wetenschap en nog zoveel meer dat je zelf allemaal maar even moet kijken! Wij duiken voor nu dieper in het zorgvuldig gebloemschikte muziekprogramma. 

Eind augustus komen er kunstenaars vanuit de hele wereld naar Groningen om hun prachtige ambachten te vertonen: van Australië, Cambodja tot Hongarije, Frankrijk, Thailand, Noorwegen, Finland, Zuid-Afrika, Verenigde Staten en Mozambique. Al is het gras zeker niet altijd groener bij de buren, want er is behoorlijk wat aandacht voor lokaal talent tijdens Noorderzon. Van een bluesband als MAARIS, de filmische muziek van Dia del Mercado en nog een aantal acts waar we later op terugkomen.

Het elfdaagse festival is gratis toegankelijk (voor sommige voorstellingen heb je een ticket nodig) en in het Noorderplantsoen wordt het jaarlijks aangedaan door zo’n 135.000 bezoekers. Aanwezigen kunnen zich muzikaal verheugen op onder meer meer Tamino, Tyler Childers, Baloji, Arp Frique, Hannah Williams & The Affirmations, The Go! Team, Agar Agar, EUT, Binkbeats, Irene Wiersma en Dollkraut spelen. Wij pikken een aantal redactie-favorieten uit de grote line-up om je lekker warm te laten draaien!


 

Dylan LeBlanc & Nicole Atkins
Dinsdag 28 augustus vanaf 20:15 in Spiegeltent
Een van de hoogtepunten van Noorderzon wordt zonder twijfel de dinsdagavond waar Dylan LeBlanc speelt. De betoverende muzikant die in 2015 zijn laatste en goed ontvangen album Cautionary Tale uitbracht. Iemand die klinkt alsof hij al decennia meeloopt in het grote spel dat het leven heet, maar nog niet eens de dertig aan heeft getikt. Het muzikale natuurtalent uit Louisiana was op zijn 23ste al bijna uitgeblust door de combinatie van alcohol en ‘hard leven’, maar pakte zijn rust en kwam des te harder terug.

Dat deed hij met goede americana, lekkere shuffles, authentieke instrumenten, het wollen stemgeluid en links en rechts nog wat sidderende Wilde Westen-vibes. Dat klinkt allemaal al hemels op plaat, maar check hieronder vooral de liveversie van titelnummer Cautionary Tale, waar daar nog even drie schepjes bovenop worden gedaan.

Deze avond zal opgewarmd worden door Nicole Atkins die de luisteraar meeneemt met haar Brill Building-achtige liedjes die de jaren die de pop-, country- en bluesmelancholie oproepen van vervlogen tijden. 


 

Ezra Furman
Donderdag 23 augustus vanaf 22:30 in Het Dok
Iemand die ook alweer een tijdje meeloopt is de Amerikaanse Ezra Furman, die ondergetekende eerder dit jaar op een Italiaans festival nog een gierende show van jewelste zag geven met zijn nieuwe band The Visions. Op zijn dit jaar uitgekomen en vierde solo-album Transangelic Exodus komen alle elementen van zijn leven en zijn muzikale carrière samen op dertien ingrijpende nummers, die altijd klapperen van de rauwe en ruizige stem van Furman.

Het androgyne voorkomen van de biseksuele Furman is namelijk niet alleen zichtbaar op het podium, het speelt eveneens een grote rol in zijn muziek. De oprechte en vaak gevoelige, pijnlijke teksten combineert hij met Springsteen-achtige thema’s (plus de stuwende rock) over de auto pakken en naar nieuwe werelden rijden terwijl je de oude ziet verdwijnen en je achteruitkijkspiegel. Zo nu en dan schiet hij met zijn band flink uit de bocht door een goede portie glamrock over zijn liedjes uit te strooien. En hoewel zijn platen vaak vol drama zitten, Furman vindt zichzelf allesbehalve zielig, hij straalt juist een ontzettend grote kracht uit in alles wat hij doet. Een bewonderenswaardige muzikant met een dito liveset!


 

Destroyer
Woensdag 29 augustus vanaf 22:30 in Het Dok
Als je dacht dat het niet snel nog mooier en indrukwekkender kan worden, trekt Noorderzon nog eens even Destroyer uit de koker. Dan Bejar komt met zijn band naar Groningen om onder meer werk van zijn nieuwe album Ken te spelen. Over die plaat schreven we eerder dit jaar nog: “Een van de redenen waarom Ken zo toegankelijk klinkt is dat Bejar terugvalt op de jaren tachtig, met zijn schaamteloze melodieën en bezwerende baslijnen. Het resultaat is een geluid vol glitter en glamour dat tegelijkertijd al tekenen van verval vertoont, net als nostalgie naar tijden waarvan je wist dat ze niet voor altijd zouden duren.”

De Canadese muzikant heeft een oeuvre van twintig jaar waar hij uit kan putten, maar Destroyer is absoluut geen act die op het verleden hoeft te teren. Bejar is een van die weinige muzikanten die met de jaren alleen maar beter lijkt te worden en prachtige en fris klinkende muziek blijft maken. Door Humo werd hij zelfs de ‘David Bowie van Canada’ genoemd en dat is helemaal niet zo’n gekke vergelijking. Ga het vooral zelf ontdekken raden wij je aan.


 

Warhola
Maandag 27 augustus vanaf 22:30 in Het Dok
In een ander leven heeft hij het er maar druk mee als gitarist van Bazart, maar in een ander universum gaat Oliver Symons door het leven als Warhola. Voor iedereen die dan ook maar een beetje lekker gaat op die Vlaamse stroming met bands als Warhaus, Faces On TV en Balthazar, die zit compleet gebeiteld bij de band van de jonge Belg. Het is zwoel, gespekt met elektronische beats, neo-R&B-invloeden en met die kenmerkende donkerbruine vocalen en thematiek.

In 2016 debuteerde hij met zijn EP Aura, later dit jaar verschijnt het debuutalbum van Warhola. De single Girl en Promise beloven een plaat vol eigentijdse en kleurrijke hiphop-vibes gecombineerd met die pruttelende Vlaamse melancholie AKA sex op een schijf. Voor degenen die zin hebben in een avondje experimentele pop: 27 augustus is jouw avond!


 

Foto: Maurice Etoile

Fisscher Price
Zondag 26 augustus vanaf 20:00 in Plataan
Over lokaal talent hadden we het eerder al, nu gaan we de daad bij het woord voegen en gaan we het hebben over de lichtgrijze muziek van Fisscher Price AKA Marnix Visscher. Wij hebben dit nieuwe project van de Korfbal– en Price-frontman op de voet gevolgd en mochten zelfs zijn allereerste release als eerste met de wereld delen (en later werk ook nog).

Het is prettig rollende muziek die liefhebbers van een uitgekleden Oh Sees en White Fence zeker zal behagen. Zelf noemt Visscher het happy sounding sad songs for the weary and the wicked en wij benoemden het eerder als: “De sound is weer goed ondergedompeld in bakken reverb en zachtjes zoemende ruis. Ons favorietje van Hello Mirror, Guess My Age, is misschien nog wel het sobere nummer New Gun Pt II. Met alleen een drumcomputertje, een echoënde synthesizer en wat ijzige vocalen, komt de muzikaliteit van Visscher als de zon achter de wolken vandaan.”

Hieronder luister je de laatste EP van Fisscher Price, check hier nog een bedwelmende liveopname uit Vera eerder dit jaar.

 


 

WEBSITE NOORDERZON | FACEBOOK-EVENT | TICKETS