New Music

Amen Dunes laat je sidderen en beven op zijn nieuwe en huiverende single Blue Rose


28 februari 2018

In 2014 werd een van de mooiste albums van het jaar gemaakt door Damon McMahon. Zijn band heet Amen Dunes, die plaat heette Love en brak mijn hart op meerdere plekken. Na een aantal jaar weinig van zich te hebben laten horen, heeft hij zich in mooie Amerikaanse studio’s teruggetrokken om zijn mooiste muziek tot nu toe te maken. Houd je ziel vast, want zijn nieuwe single Blue Rose doet je sidderen en beven van puur- en schoonheid.

In de recensie van het album Love schrijven we in 2014: “De derde plaat van Damon McMahon, ook wel Amen Dunes, is angstig mooi. Als luisteraar ben je bijna bang om je er compleet in te verliezen. Alsof er iets heel erg fout zou kunnen gaan. Zo’n soort gevoel dat de allereerste luisterbeurt van The Velvet Underground ook geeft.” Het nieuwe werk van Amen Dunes is qua sound lichter, maar de thema’s en de melancholische gevoelens nemen je telkens mee langs de afgrond. De percussie maakt het bijna Madchester-light, maar de kwetsbare en haast huiverende zang van McMahon liegen niet.

Jezelf blootgeven
In een interview datzelfde jaar zei hij tegen ons: “Ik denk dat het belangrijk is voor artiesten om zichzelf bloot te geven. Daarmee leg je je muziek uit. Ik vond het vroeger altijd geweldig om eerlijke en persoonlijke interviews te lezen. Daarom probeer ik heel open te zijn, hoewel ik toch voorzichtig ben. Ik zou willen dat ik de ballen had om echt alles te zeggen over mijn verleden bijvoorbeeld, maar dat is wat ongepast.” Hij vertelt ons destijds ook over de lastige band met zijn ouders, waar hij niet alles over prijs wil geven, maar wel over zingt:

Deep deep down
You’d stick around
For love
Son, I need you back now

Freedom
Het nieuwe Amen Dunes-album heeft de naam Freedom gekregen en komt uit op 30 maart via Sacred Bones. McMahon heeft er drie jaar aan gewerkt en nam de plaat op in de Electric Lady Studio in New York en in Sunset Sound in Los Angeles met muzikanten van onder meer Anthony & The Johnsons en Beach House. Dat zegt niet veel, maar wij hebben het album kunnen luisteren en we kunnen je vertellen: deze plaat is zo ont-zet-tend fucking mooi, het is waanzin.