Interview

Alles voor de Rotterdamse scene op Eendracht Festival: “We willen bandjes verder helpen, daar draait het allemaal om”


17 juli 2018

Eendracht Festival
Donderdag 19 juli, Rotterdam

 

Aanstaande donderdag (19 juli) vindt op maar liefst zeventien verschillende locaties in Rotterdam het Eendracht Festival plaats. Tijdens de eerste editie in 2013 was de naam toepasselijk omdat alle drie locaties (kroegen) rond het Eendrachtsplein lagen, acht edities later staat de naam voor de eendracht die het in Rotterdam veroorzaakt. Alle scenes zijn er vertegenwoordigd en zoals altijd is de entree gratis. Heeft organisator Immanuel Spoor een beetje zin in donderdag?

Nog meer lezen over alle acts tijdens Eendracht? Lees hier ons TDI TIPT-artikel voor een overzicht. En nieuwsgierig naar hoe het vorig jaar was? Check hier de aftermovie!

 

Dit wordt editie negen van het Eendracht Festival, ik ga donderdag voor het eerst. Wat heb ik gemist?
“Heel veel. Toen ik in 2013 begon, was er in Rotterdam helemaal niets. Het lukte de bands waar ik mee werkte wel om shows in Duitsland te spelen en ze speelden op Lowlands, maar in thuisstad Rotterdam lukte het niet. Toen ben ik met vrienden binnengelopen bij kroegen met de vraag of we wat bands mochten laten spelen, verder kon ik alles zelf regelen. De kroegbazen hoefden alleen wat biertjes voor de muzikanten op de bar zetten en dat was het. Bij de eerste editie hadden we drie kroegen, die waren helemaal packed en de ondernemers waren blij.”

“Toen zijn we op een organische manier doorontwikkeld naar ruim honderd acts per editie. De Likt speelde hier zijn eerste show en zo zijn er zoveel bands die zijn doorgegroeid door de jaren heen. In die tijd (2010, red.) is Rotterdam natuurlijk ook een beetje opgekomen. Inmiddels zijn er een heleboel bands uit de stad die het goed doen, maar praktisch allemaal hebben ze gebruik gemaakt van het Eendracht Festival. Je hebt toch wel een beetje de opkomst van ‘bandjesland’ Rotterdam gemist.”

Foto: Eendracht Festival/Niek Hage

 

Waarin verschilt deze editie van de vorige?
“Voorgaande edities hebben we vooral ingezet op groei. Nu hebben we er bewust voor gekozen om even te stoppen en te hergroeperen om onszelf echt als festival te kunnen neerzetten. Nieuwe mensen aangenomen, we hebben een nieuwe huisstijl, een website. Het is allemaal wat volwassener en professioneler. Ik hoop dat de bezoeker ook ziet dat het festival een stuk minder die houtje-touwtje-uitstraling heeft.”

 

“Ons doel is het bevorderen van het makersklimaat. Primair gaat het erom dat we muzikanten en kunstenaars een goed publiek geven.”

 

“Niet alleen op het festival. De website en uitstraling is ook voor bands heel erg belangrijk De meeste festivals focussen op het publiek en stellen daar hun programma op samen. Wij draaien het om. Natuurlijk gaat het wel om de bezoeker, want geen enkele artiest wil voor een lege zaal staan, maar ons doel is het bevorderen van het makersklimaat. Primair gaat het erom dat we muzikanten en kunstenaars een goed publiek geven. En er zijn veel programmeurs die in onze archieven kijken welke bands ze kunnen boeken.”

Ward tijdens de Eendracht Festival Preparty | Foto: Eendracht Festival/Govert Kreuk

 

Wat voor groei zit er nog in?
“Wij zijn een showcasefestival voor alle toffe dingen uit Rotterdam. Eigenlijk voor alles wat gedaan wordt met een soort urgentie. Het gaat er bij ons niet alleen om dat bandjes aan ervaring komen, maar ook dat scenes zich aan een breder publiek kunnen presenteren. We hebben steeds meer culturele disciplines: exposities, spoken word, theater en daar kunnen we nog meer in groeien. Er zijn ook nog een heleboel disciplines die nog niet vertegenwoordigd zijn, maar wat mij betreft wel welkom zouden zijn. Het zou zo maar eens kunnen dat we volgend jaar op het tienjarig jubileum ook een cabaretpodium hebben bijvoorbeeld.”

Welke acts zou je zelf graag willen zien donderdag?
“Wat ik op persoonlijk level heel vet vind, is dat we ons eigen podium op het Eendrachtsplein afsluiten met een dj-set van Mike Redman. Die gast heeft mij ooit geïnspireerd om dit allemaal te gaan doen. Toen ik een vijftienjarig jochie was die in Rotterdam het nachtleven aan het ontdekken was, was hij alles aan het doen wat ik cool vond.”

Wanneer is de editie geslaagd?
“Wanneer iedereen blij is en er flink wat programmeurs rondlopen die nieuwe acts weten te vinden voor hun festival. We willen bandjes verder helpen, daar draait het allemaal om.“

Filet Au Fonque tijdens de Eendracht Festival Preparty | Foto: Eendracht Festival/Govert Kreuk


 

WEBSITE EENDRACHT FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT | ENTREE IS GRATIS!