Interview

INTERVIEW: Kodaline


30 januari 2013

Tot voor kort had nog niemand van de Ierse band Kodaline gehoord. Misschien hier en daar in Dublin, maar nog lang niet in Nederland. Tot het tranentrekkende nummer All I Want voor het eerst op onze radiogolven te horen was. Met niemand minder dan Giel Beelen als ware ambassadeur van deze band kan een Nederlandse doorbraak dan natuurlijk niet uitblijven. Zijn de voorspellingen waar, en wordt dit de nieuwe Coldplay? The Daily Indie doet het eerste interview met Kodaline op het Europese vasteland.

Aan tafel schuiven gitarist Mark Pendergast en frontman Steven Garrigan bij, twee schoolvrienden uit Dublin die elkaar voor het eerst ontmoetten in het jeugdkoor van Dublin. Op hun zeventiende beginnen ze hun eerste serieuze band met drummer en vriend Vinny May: 21 Demands. Een bescheiden hit wordt binnen de landgrenzen gescoord, maar niets meer dan dat. Met de toevoeging van bassist Jason Boland werd het tijd om er vol voor te gaan. Ook Steven en Mark stoppen met school om zich volledig op hun muziekcarrière en nieuwe band Kodaline te richten. De eerste twee jaar van de band bevinden ze zich niet op de planken, maar binnen de muren van Stevens kamer. De liedjes moesten vol concentratie geschreven worden, maar zijn dan ook tot in de puntjes gearrangeerd. Nu treedt de band voor het eerst naar buiten, met de vier-nummerige EP ‘All I Want’, en worden alle verwachtingen overtroffen.

Horen ze wel wat ik daar zing?
“We kunnen het nog steeds niet bevatten,” vertelt Garrigan. “Het is zo snel gegaan in een korte tijd. We waren overal op de juiste plek, op het juiste moment.” Maar van toeval is geen sprake. De ambitieuze heren van Kodaline werken sinds de oprichting hard en vol passie aan hun muziek. En hun beweegredenen zijn zo simpel als maar zijn kan: eerlijke muziek maken om hun eigen verhalen te delen met anderen, haast als therapie. “Het zijn persoonlijke verhalen, en daarom op sommige momenten moeilijk om te delen. Sinds kort zien we mensen uit het publiek meezingen, en dat zet me aan het denken. Horen ze wel wat ik daar zing? Hebben ze hetzelfde meegemaakt?” vraagt Garrigan. Zijn bandgenoot Mark geniet er alleen maar van: “Het feit dat ze meezingen betekent veel voor me. Deze mensen luisteren onze muziek, kopen onze muziek en komen naar shows. Meer kan ik niet wensen,” zegt hij.

Misschien wel de grootste mijlpaal op de CV van Kodaline is de prachtige videoclip van de single All I Want, waarvan de teller inmiddels over de één miljoen views is gekropen. In de video wordt een kort verhaal verteld, gebaseerd op Beauty and the Beast, over een jongen met een misvormd gezicht. Hij wordt gevolgd op het werk, thuis en op straat, waar hij continu wordt bespot en geplaagd. Een video die je als oordelende mens toch wel aan het denken zet. Garrigan over de video: “Natuurlijk waren wij ook erg te spreken over het resultaat van de video, maar deze respons hadden we niet verwacht. We hebben het immers met minimale middelen gemaakt. We spelen zelf een rol in de clip, samen met onze beste vrienden. We hadden geen geld voor figuranten. De video is bovendien geregisseerd door een vriend van ons, van school.”

Korte films
Pendergast vult aan: “Ondanks dat de videoclip niet meer het medium is dat het ooit was, tijdens de opkomst van MTV bijvoorbeeld, vind ik dat het een onmisbaar element is in muziek. De video complementeert het liedje. De perfecte balans tussen een lied en beelden kan zoveel meer betekenis toevoegen. Ik denk ook dat die balans in All I Want zo goed werkt.” Ook andere singles van Kodaline, zoals Lose Your Mind en Perfect World, zijn voorzien van verhalende video’s. Garrigan vertelt: “Een suffe video waarin je als band je liedje playbackt kan iedereen maken. Dat voegt niets toe aan een nummer. Wij hebben het ook gedaan in het verleden, maar sinds we de resultaten hebben gezien van deze singles gaan we nooit meer terug. We willen korte films weergeven, dat is meer onze stijl.” Dus deze rol in je eigen video was eenmalig? “Ja, zeker weten,” lacht Pendergast.

De twee heren, beiden nog niet eens halverwege twintig, zien hun naam in de muziekwereld gestaag groeien. “We zijn in Nederland groter dan in Ierland”, lacht Garrigan. Maar ook Amerika ligt aan hun voeten, nadat All I Want werd gekozen tot soundtrack van het nieuwe Grey’s Anatomy seizoen. En eerlijk is eerlijk, is Kodaline geen perfecte stadion-bandnaam? “Ja, ik denk het. Sterker nog, binnenkort hebben we onze eerste arenatour”, beaamt Garrigan. “Als voorprogramma van The Cranberries in Frankrijk. Ik ben benieuwd hoe dat werkt, of je de mensen kan bereiken die zo ver van je af zitten. Het is voor ons een uitdaging om deze mensen voor ons te winnen.” Misschien moeten we dat over een jaar maar weer aan Kodaline vragen, als zij zelf die stadions vullen.