Feature

Interview: naar welke drie platen gaat Kevin Morby op zoek tijdens de grootste platenbeurs ter wereld tijdens Le Guess Who?


1 oktober 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

In november slaat Le Guess Who? opnieuw zijn vleugels uit rondom Utrecht en verandert de stad in een muzikaal walhalla – met meer dan 150 artiesten die komen spelen in theater, poppodia, kerken en winkels. Dit jaar is er onder meer een gecureerd programma door Perfume Genius, James Holden, Grouper en Shabazz Palaces, maar ook optredens van Protomartyr, Mount Eerie, Aldous Harding, Sun Kil Moon, Mozart’s Sister en Weyes Blood.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige dat voor muziekliefhebbers rood omcirkeld in de agenda staat voor november: hetzelfde weekend vindt ook de Mega Record & CD Beurs plaats in Utrecht. Met zo’n 12.500 vierkante meter aan vloeroppervlak met daarop zo’n vijfhonderd platenstands, wordt het gezien als de grootste platenbeurs van de wereld. Hieronder een aantal vragen aan de Amerikaanse singer-songwriter Kevin Morby, om erachter te komen wat hij nog aan zijn collectie toe zou willen voegen.

Lees deel één met Angus Andrew van Liars hier terug, deel 2 met Jenny Hval hier, deel 3 met Jane Weaver hier en deel 4 met Avey Tare hier

Welke drie platen zou jij mee naar huis willen nemen als je naar de grootste platenbeurs ter wereld zou gaan?
“Jandek – You Walk Alone. Bob Dylan – Blood On The Tracks (New York Sessions) en KC DIY Punk Compilation – You Can’t Ignore This.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze albums?
“Jandek ken ik via een vriend van mij, Aaron uit Woods. Aaron weet alles wat er valt te weten over goede obscure muziek, deze plaat is daar een prachtig voorbeeld van. Het album is waanzinnig, maar ook prachtig en ik kan het nooit eens ergens vindt.”

 

“Blood On The Tracks is een van mijn favoriete albums, maar ik kan niet zo goed tegen de versie die is uitgebracht. Deze plaat ontdekte ik een jaar of tien geleden toen iemand, ik weet niet meer precies wie, zei dat ik de New York-sessies eens moest downloaden. Het werd al snel een van mijn favoriete elpees en ik ben er zo aan gehecht dat het bijna onmogelijk is om de andere, reguliere versie te horen. Naar mijn weten zijn die sessies nooit op vinyl gedrukt, maar ik mag graag denken dat er op deze platenbeurs toch ergens eentje ligt verstopt.”

 

De KC DIY Compilation is de eerste keer dat ik ooit muziek heb gemaakt die op vinyl is uitgebracht. Het was mijn middelbare schoolbandje The Creepy Aliens en we stonden met twee nummers op die plaat. Alle bands uit die toenmalige scene waarin ik opgroeide stonden erop en ik ben mijn versie lang geleden al kwijtgeraakt, maar ik zou graag een nieuwe willen hebben.”

 

Wat is er zo speciaal aan deze platen?
“Luister het zelf en het zal zich vanzelf openbaren.”

Naar welk album heb je het afgelopen jaar het meest geluisterd?
“Apocalypse van Bill Callahan. Bill Callahan is de ultieme combinatie van seks, romantiek, landschappen en poëzie. What can beat that?”


 

Kevin Morby speelt tijdens Le Guess Who? op zaterdag 11 november naast onder meer Mount Eerie, Protomartyr, Weyes Blood, William Basinski, Tiny Vipers, Kelly Lee Owens en Pissed Jeans. Meer informatie over de line-up plus kaarten vind je op http://www.leguesswho.com/

Disclaimer: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op The Line Of Best Fit.