Interview

INTERVIEW: Childhood


21 juli 2013

De fuzzy, Londense gitaarband Chilhood buzzt op The Great Escape heftig door het kuststadje. Met een paar goede singles op hun naam en wat hulp van bekende hedendaagse ‘hype-makers’ gaat het snel voor de jonge muzikanten. Er hangt dan ook een opgewonden en enthousiaste sfeer rond de live-shows van de band. We spreken ze in Brighton in de zon aan de kust.

Goedemiddag jongens, hoe gaat het ermee?
“Hello! Het gaat bijzonder lekker met ons. De zon schijnt en ik heb geen broek aan.”

Hoe was The Great Escape voor jullie?
“Het was echt een te gek weekend. Onze tweede show van het weekend was fantastisch, veel van onze vrienden waren er en we hebben vele goede bands kunnen zien, we zijn nog wezen skinny dippen en we hebben nog een ezel bereden.”

Vooral in Holland is Childhood nog een relatief nieuwe band, kun je iets vertellen over de band?
“We zijn allemaal fantastische koks. We stoppen net zoveel moeite in het maken van een goede omelet als in het schrijven van een goede song.”

En voor lezers die jullie echt niet kennen, hoe kunnen we jullie het beste omschrijven?
“Onze muziek is gepassioneerd en sexy. Als je van gitaren houdt, dan vind je Childhood cool. We klinken als laatste eruptie van een stervende vulkaan.”

Er hangt nogal een buzz rond jullie band, over het feit dat jullie de nieuwe Vaccines of Palma Violets zouden zijn. Merk je die buzz of druk live of als je een nieuw nummer uitbrengt.
“The buzz is erg fijn, maar we proberen daar niet mee bezig te zijn. Voor ons is het veel belangrijker om te merken dat we telkens beter worden als band, zowel live als met het schrijven van nummers. Er is geen beter gevoel dan het spelen van een goede show, of het gevoel hebben dat je zojuist een keiharde ‘banger’ hebt geschreven. Maar goed, er is geen moment dat we op de hype gaan varen of op onze lauweren gaan rusten. Het spelen in een band gaat om constante verbetering van jezelf, en zolang dat gebeurt zit je goed!”

Denk je dat jullie op een andere plek in jullie carrière hadden geweest als er geen internet was geweest?
“Muziek is zo compleet anders zonder het internet. Ik denk dat het een stuk interessanter en opwindender zou zijn omdat er veel meer focus zou zijn op de live-shows van bands. Muziek was frisser en gevaarlijker voor het internet, en de scenes waren meer authentiek. Het internet betekent dat bands bijna uit het niets een hype kunnen worden, maar ik vind het toffer als je de band alleen echt kunt leren kennen, en kunt beoordelen, door middel van hun shows.”

Wat móéten we echt weten over jullie?
“Dat ons debuutabum hét evenement van de eeuw gaat worden.”

Wat vinden jullie het allerleukst aan de muziek die je maakt met Childhood?
“Ik hou van het feit dat als de wereld vergaat, dat er geen enkele spoor van onze muziek meer is. Die gedachte is zo eng dat je het moet omarmen.”

Om een gevoel van jullie inspiratie te krijgen, waar luisteren jullie naar in de bandbus?
“Van alles! We hebben vooral de laatste van Tame Impala ongeveer 79 keer gedraaid tijdens de laatste tour. We hebben er nu bijna een hekel aan. We luisteren ook veel naar The Cure, soms Daryl Hall & John Oates en een beetje Limp Bizkit.”

Wat inspireert jullie op dit moment?
Er zit een patroon in mijn koffie die me doet denken aan een geest. De lucht heeft een fantastische, blauwe schaduw en ik heb net een rups voor de eerste keer in drie jaar tijd gezien. Al dat soort dingen inspireren me.”

Kan je ons drie niet-muzikale invloeden op je muziek geven?
“Babes, het bestaan van aliens en herten.”

Wat zijn je favoriete bands/albums van dit moment?
“De nieuwe Deerhunter is fantastisch. Mac DeMarco wordt beter en beter en het album van Splashh is echt geweldig, en ik kan niet wachten tot het nieuwe album van Smith Westerns uitkomt.”

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?
“We doen een hoop festivals dit jaar, wat te gek moet worden, en we kunnen niet wachten om ons debuutalbum op te gaan nemen!”

Nog specifieke dingen die je wilt doen dit jaar?
“De wereld overnemen.”

Wil je nog iets anders delen met onze lezers?
“I love you.”