New Music

Wuiven naar Madonna: Robin Kester en Moon Moon Moon verrassen met hun reboot van Frozen


17 september 2018

Nostalgie – Madonna, 1998. Madonna moest zich in duizend verschijningsvormen uiten, en zo kon het gebeuren dat ze in dat jaar als mystieke ijskoningin (Within Temptation-referentie) over het TV-scherm deinde in Frozen. Kraaien, triphop, blikken trommels, strijkers, henna-handtatoeages. Iemand gebruikt het woord ‘bezwerend’. Twintig jaar geleden, nostalgie. De tijd is niet zo vriendelijk geweest.

Snel vooruit naar 2018, als Robin Kester door De Nieuws BV op NPO Radio 1 wordt benaderd om een song van Madonna onder handen te nemen. Dat werd dus Frozen. Tijd kent vreemde kronkels, en in de handen van R. Kester en Mark Lohmann (Moon Moon Moon) komt Frozen er behoorlijk ongeschonden van af. Ik gebruik het woord ‘eerbiedig’: melodie en structuur staan nog fier overeind.

Robin zingt ijl, als uit dezelfde, twintig jaar oude, vrieslucht getrokken. Mystieke ijskoningin, opnieuw. Houtblazers blazen somber, er is een naderende duisterheid. Vooral is er nostalgie, Madonna, tien jaar geleden. De tijd heeft Madonna’s relevantie behoorlijk slecht geconserveerd – met Rebel Heart als gedrochtelijk toonbeeld van vergane glorie. Nu is er het Hollands weesgegroetje: Frozen van Robin Kester en Moon Moon Moon, een sympathiek wuiven met de zakdoek.