Nieuws

Word nu lid van The Daily Indie en win ons Boek van de Maand: De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld


6 maart 2018

The Daily Indie x Atlas Contact
Boek van de Maand

 

Het is alweer een tijdje geleden dat een debuut met zoveel gekletter en geklater is onthaald. Marieke Lucas Rijneveld is sinds het verschijnen van De avond is ongemak de nieuwe, literaire sensatie van Nederland. De recensies zijn overweldigend goed, vorige week werd haar debuut tot DWDD-boek van de maand bekroond en nu kun je haar roman ook nog eens winnen bij The Daily Indie.

Met al die vleiende stempels en goede verkoopcijfers, is op ’t moment waarschijnlijk feest in het leven van Rijneveld. Die zich al een tijdje kan opwarmen bij de warme woorden van literaire journalisten. ‘Geestig, somber, een wervelend debuut dat je de adem beneemt’, schrijft Trouw. ‘De roman komt met een mokerslag binnen en dreunt nog tijden na’, meldt website Tzum. ‘Haar sprankelende woordenvloed overdondert. De beeldenstorm die Rijneveld op ons loslaat is oorspronkelijk, geestig, somber, en noodzakelijk. Zó moet het worden verteld, en niet anders’, noteert Het Parool.

Of wat De Groene Amsterdammer tikt: ‘En zo kom ik bij de grootste kracht van dit hallucinerende debuut. Al in haar dichtbundel Kalfsvlies blonk Rijneveld uit met een niet-aflatende storm van beelden, die zo ongeveer van de bladzijden af tuimelden. Beelden in beelden in beelden, te veel om hier te citeren. Maar ook haar roman barst uit zijn voegen van de altijd rake, scherpe, gruwelijke, soms gewoonweg geestige beelden.’ Van het Dagblad van het Noorden tot en met Humo: bij elk platform kreeg Marieke vier of vijf sterren.

De avond is ongemak
Volkomen terecht, want het is een dijk van een roman waarin Rijneveld het ene – haast tastbare – beeld op het andere stapelt. Het vertelt het schrijnende verhaal van een religieus boerengezin waarin een kind komt te overlijden. Matthies komt niet meer thuis na een schaatstocht en laat zijn zus Jas achter in een verscheurd gezin. We volgen de tienjarige Jas en zien hoe de familie het verlies verwerkt, terwijl Jas met haar broer en zus zwartgallige experimenten uitvoeren en dromen van ‘de Overkant’/het leven buiten het dorp.

Alles wat Rijneveld schrijft over de naar zuurstof happende omgeving, is raak. Het is een heftige roman die ik persoonlijk maar moeilijk los kon laten. Niet eens zozeer wegens alle mooie en intieme beelden die Rijneveld oproept, maar met name wegens de beklemmende en haast fysiek voelbare narigheid waar het boek vol mee staat. Een bitterzoete roman vol weerzin, geloof, seksualiteit en ontdekking, die al zijn dagbladsterren en mediaberoemdheid meer dan waard is.

Lid worden van TDI = lezen!
Je kunt het boek van Marieke Lucas Rijneveld (voor de echte diehards, het is een eerste druk!) bij ons winnen en je kunt eenvoudig meedoen met onze actie. Als je voor een tientje per jaar lid wordt van The Daily Indie, geniet je namelijk niet alleen van onze ledenvoordelen, maar dus ook van Rijnevelds debuut. We hebben twee boeken liggen, maar het zou zomaar eens hard kunnen lopen. Stuur voor de zekerheid een mailtje naar ricardo@thedailyindie.nl voordat je lid wordt om ’t te bevestigen. Dan regelen we het voor je!

*Update: allebei de boeken van Marieke Lucas Rijneveld zijn vergeven aan nieuwe leden!

Foto: Jouk Oosterhof