Feature

Welcome to The Village zet dit jaar letterlijk en figuurlijk het eten van ponyvlees op de kaart


13 juli 2017

Welcome to The Village
21 – 22 – 23 juli

Twee jaar geleden werd koe Janneke nog door het festival op het menu gezet bij Welcome to The Village, dit jaar gaan er drie shetlandpony’s voor de bijl voor het Friese festival. Is dat zielig? “Ik weet niet of dat zielig is, ik denk dat de meeste mensen die dit lezen al regelmatig ponyvlees eten zonder het door te hebben”, vertelt voedselprogrammeur Anna Madrid Y Lopez.

Nederlandse paarden en pony’s worden namelijk geregistreerd, waardoor er veel bekend is over het leven van deze dieren. De paardjes van Welcome to The Village zijn bijvoorbeeld afkomstig van een boerderij in Dedemsvaart, waar ze tot aan hun slacht altijd vrij in de wei hebben gelopen.

“De manier waarop het gebeurde staat in schril contrast met de beelden die je misschien wel kent van die grote slachthuizen.”

Zelf was de programmeur bij de laatste uren van de WtTV-pony’s en dat maakte indruk op haar. “Dat was wel erg spannend moet ik zeggen. Het was ‘woensdag slachtdag’, dus hebben we een hele reeks gedaan. Van een koe, een varken, een schaap, vier kalfjes tot en met de pony’s”, vertelt Madrid Y Lopez. “Net voor de slachting dacht ik wel: ‘ik ga nóóit meer een stukje vlees eten.’ Maar daarna had ik dat juist totaal niet meer, want het gebeurde op een heel mooie, geconcentreerde en ambachtelijke manier. De manier waarop het gebeurde staat in schril contrast met de beelden die je misschien wel kent van die grote slachthuizen.”

Weet wat je eet
Het onderwerp komt voort uit de waarden van de festivalorganisatie, dat duurzaam en verantwoord eten net zo belangrijk vindt als een goede muziek line-up. “We doen dit omdat we graag willen laten zien waar je eten vandaan komt dat je dagelijks vaak zonder nadenken in je mond stopt. Hoe heeft dat dier geleefd en wat gebeurt ermee? Weet je wat je eet? Het gaat over bewustwording die wij als organisatie belangrijk vinden en daarbij hoort ook verantwoord, lokaal en duurzaam eten”, zegt Madrid Y Lopez. “

“En dan is er ook nog een overschot aan ponyvlees in Nederland, dat nu vooral naar het buitenland wordt geëxporteerd. Daarom vroegen we ons ook af: ‘waarom gebeurt dat?’ Dat komt misschien doordat een pony een vrij hoog aaibaarheidsgehalte heeft”, zegt Madrid Y Lopez. “Hoewel we wel bijna allemaal al paardenvlees eten, want dat zit bijvoorbeeld verwerkt in snacks als frikadellen en kroketten. Het rare is dan ook dat het vlees voor die snacks vaak wordt geïmporteerd uit Argentinië, terwijl we in Nederland dus een overschot hebben.”

“Wij merken dat onze bezoekers absoluut geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen en we hopen dat ze daar uiteindelijk nog bewuster mee bezig gaan, dat zou mooi zijn.”

“Je ziet overal dat mensen veel bewuster bezig zijn met eten, maar tegelijkertijd wordt er behoorlijk wat lokaal voedsel over het hoofd gezien. Wij merken dat onze bezoekers absoluut geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen en we hopen dat ze daar uiteindelijk nog bewuster mee bezig gaan, dat zou mooi zijn. We vertellen het verhaal en mensen mogen zelf bepalen wat ze daarmee doen.”

Meer variatie en minder verspilling
Ook de Hollandse eetcultuur speelt een rol volgens de programmeur. “In Frankrijk en Italië kun je dit soort vlees gewoon kopen, waarom in Nederland niet”, vraagt Madrid Y Lopez zich af. Tijdens Welcome to The Village gaat Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos daarom iets moois maken van het malse en zacht rode ponyvlees. “Willem gaat in festivalrestaurant Baaiduinen het hele weekend ponysaucijzen, ponyhaas, ponystoofvlees en ponybiefstuk bereiden van het vlees. Je moet er wel een beetje snel bij zijn gedurende het weekend, want het waren drie shetlanders en die zijn natuurlijk niet zo heel groot.”

Voor wie meer wilt weten over voedsel, de vleesindustrie en duurzaamheid, kan op zondag om half twee naar het fooddebat komen. “Janno Lanjouw is voedseljournalist bij De Correspondent en heeft voor die middag een programma samengesteld en een aantal gasten uitgenodigd. Waaronder Joël Broekaert, die over de vleesindustrie en het paarden- en ponyvlees komt vertellen”, zegt Madrid Y Lopez “Daarnaast komt ook Willem Vermaat, hij is een dierethicus en veganist. Ik ben dus wel benieuwd hoe dat verloopt en wat de inbreng van het publiek is.”

Confrontatie met je eetgedrag
Zelf heeft de programmeur nog nooit het ponyvlees gegeten, althans… “Nou ja, in ieder geval niet bewust. Ik ben wel ontzettend nieuwsgierig om het eens weloverwogen te eten en dat ga ik zeker doen op het festival”, zegt ze. “Ik denk dat veel mensen het ook wel spannend vinden om het te eten, omdat je er veel meer mee bezig bent. Het is anders dan dat je tussendoor even een hamburger eet. Dit is geen anoniem stuk vlees meer, het heeft een naam en een gezicht. Hierdoor komen er meer emoties bij kijken en word je volgens mij meer geconfronteerd met je eetgedrag.”

“Zo vinden wij het belangrijk dat onze bezoekers naast verantwoorde vleesgerechten een grote variatie aanbieden, waarin zowel vegetarische en veganistische gerechten worden geserveerd.”

Niet alleen geïnteresseerden voor het ponyvlees zitten goed op Welcome to The Village, de voedselline-up is ook deze editie weer goed gevuld met liefde voor lokaal en verantwoord eten. “Op het terrein hebben we twintig stands die allemaal heel lekkere dingen serveren en ook bezig zijn met de onderwerpen die wij als organisatie belangrijk vinden. Zo vinden wij het belangrijk dat onze bezoekers naast verantwoorde vleesgerechten een grote variatie aanbieden, waarin zowel vegetarische en veganistische gerechten worden geserveerd. Tijdens Welcome to The Village kunnen we daar mooi op inzoomen.”


WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT