New Music

Uranium Club komt wat tot ‘rust’ op Two Things At Once


21 oktober 2019

Meestal klinken de postpunkers van Uranium Club alsof ze iets teveel koffie hebben gedronken. Op de nieuwe single Two Things At Once laat de band echter horen dat het ook wat rustiger aan kan en maakt het puntige opgefokte geluid plaats voor een psychedelisch tripje.

Uranium Club wil nog wel eens onder de radar vliegen, wat deels de band zelf te verwijten valt. De heren zijn nogal wantrouwig jegens de pers en het internet en onttrekken zich dus bewust aan het publieke oog. Toch hebben postpunk- en indie-liefhebbers de band goed weten te vinden en is de achterban duidelijk gegroeid sinds debuutalbum All Of The Naturals in 2017. En na drie albums weet de luisteraar wel wat er van de band te verwachten valt: strakke hooks in een hoog tempo met veel surf- en punkinvloeden, getopt met humoristische en maatschappijbewuste lyrics.

De A-kant van Two Things At Once bevestigt die verwachting, wat ervoor zorgt dat mijn koppie gelijk mee gaat knikken, maar toch ook wat teleurstelling opwekt. Het klinkt wel erg bekend allemaal. Alleen halverwege de track houden de drums ermee op en schakelt de band over naar een minimalistisch samenspel van de gitaren en de bas. Verrassend dus, zeker als er vervolgens galmende harmoniserende trombones invallen. ‘I grew up to be the man you see before you today’, hoor ik de zanger nog op achtergrond zeggen.

Waar kant A nog iets had van het bekende energieke postpunkgeluid, bestaat kant B uit een The Doors-achtige psychedelische jam die het qua originaliteit en inspiratie niet haalt bij de vorige track: een echte B-side zullen we maar zeggen. Het psychedelische tripje dooft uit in het gefluister: ‘What happens next / What happens next / What happens next’. Uranium Club schijnt iets voor ons in petto te hebben en ook al is Two Things At Once maar een ding wat echt interessant is, ben ik wel benieuwd wat eraan zit te komen.