Live

Up, up, up and away: een avond in de hemel met Kamasi Washington in Paard


30 mei 2018

Kamasi komt in een oase van rust het podium opgelopen met zijn band, neemt de volle zaal in zich op en spreekt zalvend zijn wensen voor vanavond uit om er een mooie avond van te maken. ‘Three levels of beauty’ ziet Kamasi voor zich en laat zijn ogen over de balkons glijden. We gaan vanavond in Paard ‘up, up, up and away‘ met zijn band, hij neemt zijn positie in en blaast zijn eerste lucht door zijn saxofoon en we gaan naar hogere sferen. 

Meer weten over Kamasi Washington? Afgelopen week verscheen er op onze website een longread over de jazz-pionier!

 

Change Of The Guard is het eerste anthem dat door de Haagse popzaal klinkt en de band direct door het dak gaat met de ene virtuoze solo na de andere. Kamasi is opgewarmd en opent deze solo-orgie die door merg en been gaat. De setting, de sfeer, de, prachtige tonen, de emoties: het is een ontroerende opening van een magische show die nog een heerlijke twee uur zal duren.

Terwijl Brandon Coleman extatische sirenes en vervormde geluiden uit zijn toetsen trekt, ligt de zaal al op apegapen terwijl we net tien minuten onderweg zijn. Zijn spel is de hele show ongelooflijk vindingrijk, strak vol souplesse en kleurt alles tot net over de randjes in.

 

Achterin staat een legende op zich, Miles Mosley: de man achter onder meer de West Coast Get Down en die de funk verzorgde op Kendrick Lamar zijn album To Pimp A Butterfly. Kamasi noemt Miles nog een virtuoos als hij het nummer Abraham van de upright bass player introduceert dat de band vanavond speciaal zal spelen. En nee, daar is inderdaad geen woord aan gelogen. De betoverende klanken die hij uit zijn bas komen, zijn vanavond niet bij te houden. Met effecten, een strijkstok, slappen en het plukken en glijden op de dikke snaren is Mosley vanavond de smeerolie dat alles aan elkaar scharniert.

 

Een van de hoogtepunten van de avond is het nummer The Rhythm Changes, waarbij vader Rickey Washington het podium betreedt na een mooie introductie van zijn stralende zoon. Gedurende het nummer zet de zoon een stap terug voor zijn vader, terwijl hij met twinkelende ogen zijn oude man ziet spelen als de onweersbui die eerder vandaag over de stad trok. Inclusief de schitterende opklaring waarbij de wolken verdwijnen, de zon stilletjes terugkeert en de straten hun zondes weer schoon zijn gespoeld.

 

Alles ademt vanavond liefde, vrijheid, spiritualiteit en plezier. Kamasi deelt boxes uit, praat ontspannen, maakt grapjes en we gaan naar hogere sferen vanavond. Niet continu al die telefoons de hele tijd, genieten van de muziek, van de noten. Er wordt verwonderd, genoten, gezucht en ‘geaaahhdd’.

Er wordt vanavond ook een korter epos gespeeld in de vorm van Truth, afkomstig van Kamasi zijn laatste EP uit 2017 Harmony Of Difference. Kalm vertelt Kamasi over de prachtige verschillen tussen mensen die hij overal ter wereld tegenkomt en hoe die Harmonie van Verschillen juist prachtig zijn: ‘We should not tolerate, but celebrate.‘ In zijn nummer Truth komt de diversiteit samen in vijf verschillende melodieën die door elkaar worden gespeeld en zachtjes in elkaar overvloeien.

 

Tijdens de ruim twee uur durende grootse schoonheid vliegt het publiek met de band mee als een legertje dagdromende space cadets. De langgerekte nummers lossen na tien minuten ineens op in prachtig gekleurde lange noten en blijven maar stijgen en stijgen. Tot een van de mooiste momenten waarop Kamasi in zijn eentje overblijft op zijn sax na een gewelddadig einde en wiegend de zaal sust. Af en toe schiet hij uit en springt de kippenvel je op de armen.

Een show die gaat om accenten, de juiste spanning, ontlading, verrassingen en perfect wordt ingekleurd door de hemelse en krachtige zang van Patrice Quinn. Ze trekt alles uit de kast, slaat weleens over, maar alleen maar uit pure energie die ze af en toe wel niet kwijt lijkt te kunnen terwijl de rest van de band het muzikale spel maar op blijft zwepen.

 

Zonder ook maar een moment van twijfel is dit een van de meest magische shows die ik in tijden heb gezien; muziek in absolute topvorm. Mijn zeurende hogedruk-hoofdpijn en hooikoorts zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, al mijn zintuigen staan open en ik heb twee uur lang in een adembenemende trance gezeten. Je zou haast zijn mantel aan willen raken. Kamasi = liefde.

Op 6 augustus presenteert Patronaat Kamashi Washington in Caprera.