New Music

Tora helpt ons de (herwonnen) vrijheid te vieren met Call On Me


15 juli 2021

Het Australische kwartet Tora, dat zich ophoudt in Amsterdam, kent louter getalenteerde multi-instrumentalisten. De elektronische synthpop die de band maakt, komt al jaren in vele goed beluisterde indielijstjes voor. Met name het Australische radiostation Triple J krijgt maar geen genoeg van de band. Nieuwsgierig waarom?

Zo gaat het hen al jaren voor de wind, met indiehits als Too Much en Another Case (beide uit 2017) die als kwalitatieve loungepop bestempeld kunnen worden. Tora’s muziek is altijd feel good, licht swingend met een diepe bas, als een soort James Blake met een cocktail. Is de band door de laatste tijd dat gevoel kwijtgeraakt? Met Call On Me zoekt Tora zijn krachten op.

Late zomeravond in een hete disco
Nu staat de aankomende zesde plaat A Force Majeure voor de deur. Hoewel deze in de nazomer uitkomt, is derde single Call On Me juist een typisch dansbare zomeravondtrack geworden. Zo dansbaar op een net te hete avond waarop je eigenlijk niet meer kunt dansen, maar het niet kunt laten. Het heeft de gelaagde synths en falsettozang van zanger Jo Loewenthal die Tora kenmerkt. Vergeleken met de andere twee singles op de EP, Why Won’t You Wait en When Will I Learn, is de track wat hoopvoller. De videoclip, geregisseerd door de Nederlandse fotograaf en regisseur Najim Jansen, geeft al net zo’n sfeer van een hete disco als het lied doet. Over heet gesproken: de band startte een hotline voor fans om een gedeelte van de track alvast te kunnen horen.

Tora noemt Call On Me een track een kat-en-muis-spel tussen mensen die vastzitten op één en dezelfde plek en zich maar niet kunnen verbinden met elkaar. Alleen willen ze zich verbinden, omdat zij niets anders kunnen! Klinkt dat je bekend in de oren? Het refrein gunt hen gelukkig de vrijheid die zij binnen dansen en waar zij nieuwe mensen ontmoeten en plekken ontdekken. ‘This lockdown dream you wanted / Came to feel so real again’. Natuurlijk is dit Covid-gerelateerd, maar dat geeft helemaal niet. De timing van dit contrast tussen opgesloten zitten en de vrijheid vieren had niet beter gekund, want wij maken het op dit moment (bijna) allemaal mee. Met Tora gaan wij op naar een vrijheid om van te genieten!

De zesde plaat A Force Majeur van Tora verschijnt op 3 september.