Interview

The Nude Party: “Wat er ook gebeurt, het is alleen ons zessen en dat is alles waar we op moeten focussen”


2 oktober 2020

The Nude Party heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Met zijn debuutalbum vol frisse nummers die doen terugverlangen naar de rock van de late jaren zestig en vroege jaren zeventig zijn de bandleden de wereld over getoerd en hebben ze in het voorprogramma van Arctic Monkeys en Jack White gestaan. Het nieuwe album van de band Midnight Manor is vandaag uitgekomen, een perfect moment voor de band om zich bloot te geven over zijn huidige ontwikkelingen.

We treffen frontman Patton Magee via de telefoon. Voor een band als The Nude Party die de afgelopen twee jaar zo ongelofelijk druk bezig is geweest, zal de ideale albumrelease-periode er ongetwijfeld anders uit hebben gezien. Het gebrek aan promotiemogelijkheden en optredens voelt wrang aan en haalt de glans toch een beetje van wat een speciale periode had moeten zijn: ‘’Het voelt niet echt als een albumrelease. Er is geen tour, geen radiostation om te bezoeken. Het voelt eigenlijk een beetje alsof er niks speciaals aan het gebeuren is’’, stelt Magee.

De band heeft sinds de release van het debuutalbum ruim twee jaar vrijwel non-stop getoerd. Na een pauze van een paar maanden zou de band in maart eindelijk weer een tour opzetten COVID-19 gooide echter roet in het eten en dwong de band al na één optreden de tour af te breken: “Tegen het einde van de laatste albumcyclus wilden we allemaal even een moment nemen en een tijdje niet toeren, gewoon wat tijd thuis doorbrengen en dingen schrijven en opnemen. En nu willen we wel weer toeren maar kan het niet, dus ik denk dat we hoe dan ook altijd ontevreden zullen zijn.”

Rijzende ster
Gelukkig zijn er zo nu en dan mogelijkheden om jezelf toch te tonen. Enkele dagen voor het interview gaf de band zijn eerste optreden sinds maart. Een lokale biertuin was voor één avond het decor van de zes uit North Carolina. Capaciteit: een man of twintig, op afstand. Dit soort optredens zijn natuurlijk leuk om te doen voor een band, maar kunnen niet tippen aan een ‘echte’ show.  Toch snapt de band ook dat er, zeker vanuit het perspectief van multi-miljoen-dollarbedrijven als Live Nation een zekere druk achter het opzetten van concerten en tours zit: “Een deel van mij denkt: een bedrijf met zoveel op het spel zal altijd wel een manier vinden om iets te laten gebeuren. Het zou mij niet verbazen als ze in de lente tourcircuits opzetten die compleet buiten zijn, als een soort drive-in-bioscoop, gewoon zodat toeren terug is.” Magee is realistisch over zijn eigen mogelijkheden. Als relatief kleine band is het in deze tijden lastig om zelf dingen op poten te zetten, dus is zijn band voor nu veroordeeld tot thuis blijven.

De huidige crisis kwam op een bijzonder slecht moment, want de ster van The Nude Party was rijzende. Tijdens de promotie voor zijn debuutalbum trad de band een aantal keer op als voorprogramma van Jack White en Arctic Monkeys. Een flinke onderneming voor een band die daarvoor vooral optrad in zalen met een capaciteit van maximaal een paar honderd man. Deze grote shows kunnen behoorlijk intimiderend zijn en de bandleden zochten voorafgaand aan de shows vooral steun bij elkaar: ‘’Voorafgaand aan een grote show, wanneer we de zenuwen voelen, kruipen we allemaal bij elkaar om onze broederschap te bevestigen. Wanneer je de nervositeit van optreden voor tienduizend mensen voelt, heb je elkaar echt nodig. Wat er ook gebeurt, het is alleen ons zessen en dat is alles waar we op moeten focussen.”  Op de vraag of de ervaring van optreden voor duizenden mensen het schrijfproces van album twee heeft beïnvloed, antwoordt Magee: “Ik denk niet dat de optredens echt een invloed hebben gehad op het schrijfproces. Het heeft veel meer een invloed gehad op hoe wij optreden.”

Een groot podium zorgt voor een heel andere dynamiek tussen bandleden, en dat heeft The Nude Party gemerkt: “Normaal gesproken staat Shaun (Couture, de gitarist van de band, red.) één meter van mij vandaan, maar op een podium als dat staat hij opeens drie meter van mij vandaan. Het doet je realiseren in hoeverre grote artiesten fysiek ruimte in moeten nemen. Je kunt er niet gewoon gaan staan en spelen, je moet actief bewegen om zoveel mensen te kunnen beïnvloeden.”

Carrièrepaden
Dat The Nude Party zich heeft weten te vestigen in de muziekwereld, zal een hoop mensen het ongelijk bewezen hebben. Op de band zijn, tot nog toe, bekendste nummer Chevrolet Van bespreekt Magee een probleem waar veel jonge bands tegenaan zullen lopen: het gebrek aan validatie voor muziek als carrièrepad. Uitleggen aan vrienden, familie en kennissen waarom je besluit vol te gaan voor een beroep als muzikant, terwijl je kunt gaan studeren en een ‘normale’ baan kunt hebben, zal The Nude Party ook vaak genoeg hebben moeten doen, getuige de tekst van het nummer. In het refrein zingt Magee: ‘You’ll never make enough money, And no one cares about the things you say, You’re gonna wake up someday, And you’ll wish you got a job.’

Ik vraag Magee hoe zijn visie op die tekst veranderd is sinds hij het schreef, aangezien de band flink gegroeid is sindsdien en een full-time bestaan als muzikant een veel reëlere optie is geworden. Hij stelt: “In mijn ogen kun je eigenlijk in alles falen. Je kunt besluiten een pad te kiezen dat redelijk veilig lijkt, door naar een universiteit te gaan, vervolgens in te stappen op de onderste trede van een effectenkantoor en je proberen omhoog te werken. Maar dat kantoor zou opeens failliet kunnen gaan, en dan zou je 45 jaar oud kunnen zijn met een vrouw, kinderen en een hypotheek maar geen baan. Dus ik dacht, aangezien je overal in kunt falen, kun je het best iets doen wat jezelf meer voldoening geeft.”

Het fulltime muzikantenbestaan was het doel voor The Nude Party en het lijkt de bandleden grotendeels gelukt te zijn. Toch ontgaat Magee de situatie niet waar de band momenteel in zit. De band baalt dat zijn opwaartse mars zo abrupt onderbroken is, maar is realistisch: “In het begin haalde het echt de inspiratie uit het maken van nieuwe dingen, want wat je ook maakt, je kunt het niet aan anderen laten zien. En het duurde even om me daar overheen te zetten en terug te gaan naar een mindset van: ik wil spelen omwille van het spelen en ik wil dit nummer schrijven omdat ik dit nummer wil schrijven. Omdat alle financiële motieven een beetje weggevallen zijn, doen we het nu alleen omdat we het willen en om geen andere redenen.” Op dit soort momenten, als de wereld om je heen lijkt in te storten, is het gevoel dat je kunt bouwen op de mensen om je heen, een goede tijd met hen kan hebben een behoorlijk bevrijdend idee.