Feature

The Daily Industrie: het leven van de muzikale duizendpoot Eva van Netten


1 juli 2017

Door de jaren heen hebben we over honderden, dan wel niet duizenden bandjes en artiesten geschreven. Maar er gaat natuurlijk nog een hele wereld schuil achter al die albums, video’s, foto’s, festivals en shows. Van boekers, (tour)managers, programmeurs, fotografen, videomakers, marketeers, publishers, labels: er komen een hoop mensen kijken om al die artiesten letterlijk en figuurlijk een podium te bieden en in jouw oortjes te laten belanden. Wij lichten deze muzikale smaakmakers voor je uit! 

We zijn de serie gestart met Marije van Veen, wat je hier nog kunt lezen. Deze keer spreken we met Eva van Netten die, ja, wat doet ze eigenlijk niet? Ze speelt in BlackboxRed, werkt aan allerlei internationale projecten, maar ook bij Welcome to The Village, Explore the North, Asteriks en… afijn! Je leest het allemaal hieronder.

Hé Eva, waar ben jij op dit moment allemaal mee bezig? We zien een hoop leuke projecten voorbijkomen!
“Heel veel leuks, inderdaad! Naast dat ik zelf muziek maak met BlackboxRed, doe ik allerlei andere dingen rondom muziek. Zo organiseer ik de festivals Welcome to the Village in juli en Explore the North in november in Leeuwarden. Met Explore the North maken we ook programma voor een project in 2018 rondom taal. Daarnaast maak ik met een heel leuk team het hele jaar programma voor Podium Asteriks. In de tussentijd bemoei ik me af en toe tegen wat bands aan met coaching en management.”

Hoe ziet een gemiddelde week van jou eruit?
“Het klinkt heel officieel, maar ik ben vaak op kantoor. We hebben een enorm grote loods waar kantoorruimtes aan vastzitten, waarvan de grote flexruimte mijn favoriet is (hoewel, in de keuken zijn altijd koekjes…). Daar werken we met veel verschillende mensen die allemaal verschillende festivals organiseren.”

“In de avond tover ik een van de kantoorruimtes om tot oefenruimte en werken Stefan en ik aan ons nieuwe album. We kunnen daar doen wat we willen, want niemand hoort ons!”

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
“Omdat ik elke dag met muziek en kunst bezig mag zijn! Het maken van een programma voor festivals vind heel tof en zelfs ook leerzaam. Het doel is om niet alleen een leuke band op een podium te krijgen, maar juist met projecten die je daar omheen kunt organiseren een verschil te maken. Een verschil bij een artiest, bij de bezoeker en bij jezelf als organisatie. Ik ga vaak naar het buitenland om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en uitwisselingen tussen artiesten op te zetten.  Daar leer je als organisaties onderling veel van, maar de artiesten leren ook van elkaar.”

“Ik werk graag thematisch en actueel. Daarbij haal ik veel inspiratie uit artiesten die heel uitgesproken zijn of net even anders durven te doen zoals Mykki Blanco en Savages. Maar ook blogs die meer op mode, kunst en activisme gericht zijn vind ik interessant zoals Dazed en AnOthermag.”

Wat vind je het mooiste aan muziek?
“De energie! En dan van beide kanten: zowel op het podium tijdens het spelen, alsook wanneer ik van een afstandje kijk naar publiek die compleet los gaat bij een band.”

Wat is een recent project waar je aan hebt gewerkt en waar je erg trots op bent?
Het schrijven van het tweede album van BlackboxRed! We zijn bijna klaar met schrijven en in ons hoofd horen we al precies hoe het moet klinken. Dat is altijd een spannende en heel erg leuke periode, want er kan nog van alles gebeuren!”

“Daarnaast heb ik samen met een hiphopartiest uit Manchester een uitwisselingsproject opgezet rondom lokale grime-artiesten uit Leeuwarden en Manchester. Dit jaar is ook Manchester International Festival daar bij ingestapt. Dat is een festival waar ik wel tegenop kijk, want die doen ontzettend toffe projecten met grote artiesten. Dat is toch wel even een hoogtepuntje.”

 

“Naar mijn inziens is Rotterdam heel lekker bezig het laatste jaar. Er gebeurt veel en komt veel vandaan op bandjesgebied.”

 

Welke shows heb je allemaal in de agenda staan deze zomer? Waar kijk je verder nog naar uit dit jaar?
“Er zijn een paar dingen waar ik heel erg naar uit kijk zijn Sonic City Festival in Kortrijk. Vorig jaar zag ik daar dankzij Savages Jessy Lanza, Mykki Blanco, Suuns en Bo Ningen in een zaaltje voor zeshonderd man. Dit jaar cureert Thursten Moore! Hij heeft al een aantal heel interessante acts bevestigd, zoals Moore Mother. Maar ook Wolf Alice in de Melkweg, Le Guess Who?, waar onder meer Perfume Genius cureert”

Wat is je favoriete, nieuwe nummer van dit moment?
“Op dit moment luister ik heel veel naar het nieuwe album van Marika Hackman. Vooral het nummer I’d Rather Be With Them is een van mijn favoriete nummers. Het heeft heel veel spanning en sfeer en ze gebruikt altijd slimme gelaagde teksten. Er zit veel pijn in, dan vind ik het vaak een goed nummer.”

Favoriete album van dit moment?
“I’m Not Your Man van Marika Hackman.”

 

 

Favoriete artiest van dit moment?
Marika Hackman, dus. Maar ik wacht ook met smart op nieuwe muziek van Christine And The Queens en alles wat Alison Mosshart doet staat altijd bovenaan mijn lijstjes.”

Hoe staat de Nederlandse muziekscene er op het moment voor volgens jou?”
“Goede vraag! Naar mijn inziens is Rotterdam heel lekker bezig het laatste jaar. Er gebeurt veel en komt veel vandaan op bandjesgebied.”

“Verder vind ik het vrij saai moet ik zeggen. Ik zie er weinig experimentele concepten uitspringen. Dus dat mag van mij wel wat meer, rauwer, experimenteler, grootser – noem maar op. Dat gezegd hebbende vind ik wel dat acts als Sevdaliza en CUT_ het wel heel erg goed doen. Daar mogen we trots op zijn.”

 

“Zelf hou ik lijstjes bij met alles wat ik ooit ben tegengekomen en de moeite waard vind om te onthouden. Het lijstje heeft dan ook de titel “Everything I ever looked up and need to remember because I liked it.”

 

Is er een opmerkelijke/interessante trend die jij ziet in de muziekwereld?
“Zeker. Ik lees erg veel Dazed and Confused, daar haal ik ook vaak nieuwe muziek en artiesten of kunstenaars vandaan. Mede daardoor en door Sonic City 2016 ben ik mij gaan verdiepen in de gender- en queerbeweging in hiphop. Een erg interessante scene met ontzettend goede artiesten en muziek. Mykki Blanco, Cakes Da Killa en Christine And The Queens zijn een aantal voorlopers in dit verhaal en hebben allen heel sterke albums gemaakt.”

Waar check jij alle nieuwe muziek?
“Dazed and Confused, Spotify Discover Weekly en Facebook. Ja, toch echt… En door  vrienden die ik eens in de zoveel tijd om nieuwe bandjes vraag.”

 

“Ik volg sinds deze week ook Miley Cyrus. Die schijnt leuk te zijn om te volgen, maar tot nu toe heb ik er nog weinig van gemerkt.”

 

Volg je nog toffe playlists op Spotify/een ander kanaal?
“Hoewel Spotify niet zo goed doorheeft dat ik veel daarvan toch vaak al ken. Daarnaast vind ik Release Radar van Spotify ook wel fijn. En zelf hou ik lijstjes bij met alles wat ik ooit ben tegengekomen en de moeite waard vind om te onthouden. Het lijstje heeft dan ook de titel ‘Everything I ever looked up and need to remember because I liked it.’

Welke artiesten moeten we volgens jou absoluut volgen op Instagram?
“The Big Moon: super droge insta’s. Black Honey: altijd in stijl. En ik volg sinds deze week ook Miley Cyrus. Die schijnt leuk te zijn om te volgen, maar tot nu toe heb ik er nog weinig van gemerkt.”

Heb je nog andere toffe aanraders: op het gebied van film, kunst, websites, boeken, theater, series, noem het op?
“Ik kwam laatst een interessant project tegen van Marina Abramovic en Jeff Koons die samen met Olafur Elisasson de eerste online VR-gallery starten eind dit jaar. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat werken.”

“Wat betreft films ben ik erg benieuwd naar de film RAW, over een vegetarisch meisje dat kanibaal wordt. Dat soort verhalen vind ik nou leuk! De film is al uit trouwens, maar ik moet ‘m nog kijken.”

“Wat betreft series: ik kan iedereen Black Mirror en Orphan Black aanraden.”

Wie zouden we hierna echt moeten vragen voor deze rubriek?
“Lisa Moree. Zij is de manager Jett Rebel en Dakota. En speelt natuurlijk zelf in Bells Of Youth.”