TDI Tipt

TDI TIPT: Zomerparkfeest heeft opwindende jazz tot melancholische strijkerpop en duizelingwekkende trap-R&B


20 juli 2018

Zomerparkfeest
9, 10, 11 & 12 augustus

 

Het is nu echt aftellen geblazen naar Zomerparkfeest, want het gratis festival in Venlo begint nu wel erg dicht bij te komen. Hoog tijd om eens goed in het programma te duiken en te kijken wat de beste tips van onze redactie zijn voor dit muzikale feestje. 

Een tijdje terug interviewden we Afterpartees al over het zeer speciale project Vrienden van Indie Live dat de band organiseert tijdens Zomerparkfeest en schreven we over de speciaal gecureerde programma’s van onder meer The Ex, Micha Wertheim en Sun Ra Arkestra. Nu is het is tijd om eens lekker met een redactioneel schepje te graven in het volle programma, waar het van De Jeugd van Tegenwoordig tot Jett Rebel, CUT_, Dollkraut, Big Thief, EUT, Embrace The Waves, Haevn, Arp Frique, blackwave., ICP Orchestra, Tusky, Hannah Williams & The Affirmations, Jacin Trill, Leafs, Dada, Alienata, Lewsberg, Los Mirlos, Warhola, El Timbe.

Geen tijd te verliezen, laten we samen eens wat dieper in het programma duiken! En dan hebben wij het alleen nog maar over de muziek-lineup, maar op Zomerparkfeest is er ook veel te beleven op het gebied van theater, dans, literatuur, film, wetenschap en kunst. Het hele programma vind je hier.


 

Jonathan Bree
Zondag in Amigo | 21:15 – 22:00
Al tijden hoopten we erop dat Jonathan Bree een keertje naar Europa zou komen, maar als Nieuw-Zeelander maak je die oversteek ook niet ‘eventjes’. Toch is hij in augustus gewoon in het land en daar zijn wij maar wat blij mee! Deze kunstzinnige en melancholische snuiter houden we al een tijdje in de gaten, die als een soort ongrijpbare ster aan de hemel hangt. Zijn muziek is schitterend en omschreven wij eerder op onze site als ‘zoetgevooisde en fluwelen sixtiessongs’, liedjes die je eventjes meenemen naar andere werelden.

Deze muzikale astronait heeft naast zijn debuutalbum The Primrose Path uit 2013 en A Little Night Music twee jaar later, onlangs het album Sleepwalking uitgebracht. Een van zijn video’s is in de tussentijd kennelijk ergens viral gegaan, want You’re So Cool is bijna vijf miljoen keer bekeken op YouTube. Wij snappen ook wel waarom: Bree zijn prachtige en zachte stem, zijn nostalgische/absurdistische video’s en het perfect gebalanceerde instrumentarium zijn een genot om naar te luisteren.


 

Nubya Garcia
Vrijdag in Arena | 21:35 – 22:25
Op zoek naar een van de nieuwe sterren van de jazz? Zomerparkfeest heeft haar: Nubya Garcia! Als onderdeel van de exploderende jazzscene in Londen, staat ze samen met artiesten als Shabaka Hutchings, Moses Boyd, Kokoroko en Theon Cross in de voorhoede van een zeer opwindende generatie. De muziek van deze artiesten klinkt vrij als de wind, maar ook krachtig en is boven alles urgent met zijn tegen onrecht protesterende liederen. Deze ondergrondse groep muzikanten inspireren elkaar, werken met elkaar, vormen collectieven en stuwen elkaar naar nog hogere werelden.

En tenor-saxofonist Garcia is een grote spil in die scene, die vorig jaar het album Nubya’s 5ive uitbracht en dit jaar nog de schitterende EP When We Are. Ze duikt diep met de spirituele en afro-futuristische kant van de jazz en heeft een bijzonder frisse en prachtige klank die rechtstreeks je hart induikt en hem doet gloeien. Ze stopt dan ook haar hele hart en ziel in haar muziek en dat hoor je. Nee, voel je. Als je echt in de ruimte wilt zweven tijdens Zomerparkfeest, dan is dit een niet te missen optreden op de vrijdag.


 

Foto: Niek Hage

Lewsberg
Zaterdag in Amigo | 19:15 – 20:00
Wat dichter bij huis dan: Lewsberg uit Rotterdam. Dit jaar dé nieuwe sensatie onder liefhebbers van het betere gitaarwerk. Deze maand interviewden we de band nog over het ontstaan, waar de Rotterdammers allemaal mee bezig zijn en over die voortreffelijke zelfgetitelde debuutplaat die eerder dit jaar verscheen. Op de zaterdag van Zomerparkfeest trekt de band naar Venlo om de ’tegencultuur en het grotestadscynisme van de jaren zestig en zeventig’ te laten horen. Als voorproefje hebben we de rauwe, doordenderende single Terrible gekozen

Lewsberg liet eerder dit jaar op onder meer Motel Mozaique, Valkhof, Metropolis en Oerol al horen wat voor collectie aan strakke liedjes de band allemaal in huis heeft en we hebben het gevoel dat die bron nog veel dieper gaat, dit is slechts het begin van een prachtige band in wording. Wij schreven eerder samenvattend: “Iedere gitaarlijn is tegendraads en iedere existentialistische tekst combineert Britse humor met Rotjeknorse keelklanken.”


 

King Ayisoba
Zaterdag in Arena | 00:00 – 01:00
Voor degenen die zich lekker onder willen dompelen in Afrikaanse muziek, kan dat haast niet beter dan met King Ayisoba op de zaterdag van Zomerparkfeest. De Ghanese band is uitgenodigd door The Ex als onderdeel van het gecureerde programma van de legendarische band. Een hypnotische, bedwelmende en bijzonder spirituele ervaring zoals je hier kunt zien tijdens een live-opname in Paradiso uit 2016.

Vorig jaar bracht het muzikale icoon het album 1000 Can Die uit, een plaat vol sociaal commentaar waarin Ayisoba met zijn rasperige stem in Africa Needs Africa bijvoorbeeld zingt over continentgenoten die zwervend door Europa trekken en niet terug willen komen. Zichzelf vooral begeleidend op zijn tweesnarige kologoluit, klinkt Ayisoba boven alles hoopvol en is zijn muziek innovatief en vooruitstrevend. Op plaat al bijzonder intens, live gaat het zonder twijfel nog veel harder.


 

Leafs
Vrijdag in Zelt | 23:40 – 00:10
Jaloersmakend zijn ze altijd, van die artiesten die nog in deze eeuw geboren zijn en de ene na de andere bizar vette track op je loslaten. Zo komt rapper/zanger Leafs uit 2001 en werd hij op zijn vijftiende al getekend bij Noah’s Ark. Vorig jaar bracht hij de debuut-EP Feals uit en later in het jaar ook nog Adventures. Dit jaar kwam hij nog met de aanstekelijke singles Drip, SWISH en IG Girls. Het motto van deze productieve trap- en R&B-maker is ‘altijd blijven flexen’ en dat zijn drie goede woorden om bij te leven.

Leafs is jong en zit zichtbaar vol liefde voor zijn muziek en het leven, kleine tip tussendoor: volg ‘m op Instagram om je leven dagelijks een goede stoot positivisme te geven. Ga hem zeker live zien tijdens Zomerparkfeest, want de hiphop is een van de plekken waar het gebeurt op het moment, daar zit die rock-‘n-roll! 


 

WEBSITE ZOMERPARKFEEST | FACEBOOK-EVENT | ZOMERPARKFEEST IS GRATIS TOEGANKELIJK