TDI Tipt

TDI TIPT: Incubate (septembereditie)


7 september 2016

Een mei-editie van Incubate, het was even wennen. De organisatie van het Tilburgse festival kondigde eerder dit jaar aan om de gebruikelijke week vol spannende, alternatieve muziek in mootjes over het jaar te verdelen. De tweede editie van 2016 staat op het punt van beginnen en voelt toch vertrouwd. Het is september en wij gaan vier nachten lang de Brabantse straten afstruinen, voor onder meer de volgende bands.  

Fans van doombands als Joy Division, Killing Joke en The Cure hebben Eagulls vast al lang ontdekt. De heren uit Leeds scharen zich niet onverdienstelijk tussen bovenstaande post-punkbands, met eclectische platen als het titelloze debuut en het eerder dit jaar verschenen Ullages. De Engelsen verbleken in ervaring echter bij genregenoot Thurston Moore Group, oprichter van Sonic Youth en indierockpionier. Met zijn band The Thurston Moore Group zal hij op Incubate uiteraard vooral solomateriaal spelen, al zouden wij tegen een kleine Teen Age Riot geen nee zeggen.

Garageliefhebbers kunnen zich ook uitstekend vermaken in Tilburg de komende dagen, want op ’t programma staat onder meer enfant terrible Mike Krol, die onlangs zijn on-stage persona veranderde van politieagent naar ontsnapte gevangene. Van Hollandse bodem komen The Mighty Breaks en Lookapony, en voor wie zich iets meer in het dromerige spectrum kan vinden is er het Groningse indiewondertje Kinoo – een hemelse cocktail van Beach Fossils, Ultimate Painting en SPLASHH.

Tot slot: zelfs na de reorganisatie zou Incubate geen Incubate zijn als er niet enkele exotische rariteiten in het blokkenschema zouden opduiken. Zodoende prijkt ook Kikagaku Moyo op de poster. De psychedelische folkrock van de Japanners is in de regel zo zen als de tuinen in hun thuisstad Tokyo, maar ontpopt zich live als een kersenbloesem. Het toont zich als een zinderend avontuurlijke band, die niet voor niets in no-time een cultfavoriet geworden is.