TDI Tipt

TDI TIPT: een voorzetje om je muzikale grenzen te verleggen tijdens Le Guess Who?


8 november 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

Al maanden kijken we – waarschijnlijk net als jij – uit naar Le Guess Who? en dat is niet voor niets. De elfde editie van het vooruitstrevende festival wordt mogelijk de beste in de geschiedenis. En dat zegt veel. Onze redactie is diep in de line-up gedoken en is met een mooie lijst aan tips naar boven komen zweven.

De voorpret was waanzinnig groot op ons hoofdkantoor. Zo zijn een aantal schrijvers wekenlang in de boeken gedoken om drie grote features te schrijven. Eentje over de thematiek van Perfume Genius en zijn programma, de geschiedenis van Shabazz Palaces en zijn curatorschap, een interview met Protomartyr en maakten we een ambient-voor-beginners-gids: van Brian Eno tot Ben Frost en William Basinski. Én maakten we zelfs een speciale talkshow die in het teken staat van het festival.

Afijn, je kunt blijven graven in het programma van het Utrechtse festival, daarom willen we je graag nog één overkoepelende tip geven voordat je in de lijst duikt: laat je verrassen en loop het hele weekend overal naar binnen, of je er weleens van hebt gehoord of niet. En misschien nog eentje dan: ga zaterdagmiddag naar Le Mini Who? om de crème de la crème van de Nederlandse underground te ontdekken.

Tekst Dirk Baart, Lisa Gritter, Mabel Zwaan, Roelof Schipper, Ruben van Dijk, Reinier van der Zouw en Jort van Meeteren

Mary Margaret O’Hara
Zondag om 20:00 uur in TivoliVredenburg
Doorbreken met een debuutalbum, dat gebeurt wel vaker. In veel gevallen volgt daarna het Moeilijke Tweede Album, maar bij Mary Margaret O’Hara niet. Nadat ze in 1988 Miss America had uitgebracht, verdween de Canadese zangeres namelijk als sneeuw voor de zon. Ze liet de spotlight achter zich, maar terwijl ze in de schaduw samenwerkte met artiesten als The Smiths-zanger Morrissey, verwierf haar eerste en enige album een cultstatus. Anno 2017 is het niet moeilijk te raden waarom: Miss America staat vol betoverende ballades die van een andere plaat op Aarde neer lijken te dwarrelen. Minstens zo magisch zal het zijn als de engelachtige Mary Margaret O’Hara, aangemoedigd door niemand minder dan Perfume Genius, een zeldzame verschijning maakt op Le Guess Who? in Utrecht. (DB)

 

Keiji Haino
Donderdag om 21:00 uur in TivoliVredenburg
Le Guess Who? is een vierdaagse met avontuur in iedere vezel. Opvallend genoeg komt de grootste drift dit jaar van twee muzikanten die bijna bejaard zijn, maar beiden nog bol staan van energie en drang tot experiment. De 75-jarige Han Bennink, Nederlands meest gevierde jazzpercussionist, speelt namelijk niet slechts samen met Sonic Youths Thurston Moore, maar ook met de Japanse meester Keiji Haino. Die 65-jarige inwoner van Tokyo raakte verslingerd aan The Doors en vormde in de jaren tachtig een band waarmee hij materiaal van The Rolling Stones en The Jimi Hendrix Experience omzette naar zijn eigen vorm van garage-psychedelica. Twee vrije vogels dus, die samen op dezelfde lijn zitten in TivoliVredenburg. Naar verwachting zullen Haino & Han de muziek uit de diepste krochten van hun tenen én dat gebouw trekken: in hun verwilderde wereld is namelijk alles muziek. Unieker dan deze speciale samenwerking worden de shows in Utrecht niet dit jaar. (DB)

 

Big|Brave
Donderdag 00:15 in Pastoefabriek en zondag 18:35 uur in Pastoefabriek
Ik wil de muziek van dit jonge Canadese trio geen metal noemen. Dat zou mensen af kunnen schrikken. Bij metal denk je al snel aan V-gitaren en harde grunts, maar dat is niet meer. En dat geldt al helemaal niet voor Big|Brave. Het is een bak noise met veel feedback, maar ook veel mooie, juist ingezette stiltes en rustmomenten. De indringende, wat ijle zang van Robin Wattie geeft het zware geheel iets vederlichts. De band is getekend bij Southern Lord die ons ook bands als Sunn O))) en Okkultokrati bracht. Het label deed onlangs een showcase festival in de Melkweg in Amsterdam waar Big|Brave de grote ontdekking van de avond was. (LG)

 

Nobody
Zaterdag om 20:10 uur in Pastoefabriek
Mooie herinneringen aan muziekfestivals, daar hebben we er inmiddels best veel van. Maar die ene keer dat de Amerikaanse soulkunstenaar Willis Earl Beal een dakloze in het gezicht schopte tijdens Festival Aan De Werf, staat stiekem ook op ons netvlies gebrand. Vreemde vogel, dachten we, en waarschijnlijk zaten we er daarmee niet helemaal naast. Toch lijkt Beal zijn leven inmiddels gebeterd te hebben: vorig jaar bracht hij voor zijn nummer Through The Dark zelfs een video uit die als commentaar diende op de erbarmelijke omstandigheden waarin veel daklozen in de VS leven. Later dat jaar veranderde Willis Earl Beal – een beetje zoals Arya Stark in Game of Thrones – in Nobody, een nieuw muzikaal alias waarmee de toch al vaak gemaskerde genius reïncarneerde. Met het oog op het verleden is het misschien maar goed dat Willis Earl Beal incognito naar Utrecht komt, maar met een in positieve zin onvergetelijke show op Le Guess Who? kan hij vast vergiffenis afdwingen. (DB)

 

Farai
Zaterdag om 23:20 uur in Pastoefabriek
Zimbabwaanse breakbeat met spoken word-passages? We kijken er op Le Guess Who? al bijna niet meer van op. En toch is ‘t meer dan de moeite waard om een kijkje te nemen bij Farai in de Pastoefabriek. De furie van postpunk manifesteert zich in het lichaam van de toekomst, waarvan deze doempoëet de verteller is. Ze verscheen reeds in 2015 op een compilatiealbum vol Pan-Afrikaanse elektronica, maar met de release van debuut-EP KISSWELL en een banger als Lion Warrior in het repertoire, staat Farai binnenkort muurvast op eigen benen. (RvD)

 

Brian Case
Zaterdag om 0:00 uur in LE:EN
Brian Case zou je kunnen kennen als frontman van Disappears, de shoegaze-goes-garageband waarmee hij tussen 2010 en 2015 een vijftal platen maakte. De band stond bekend om zijn veelal korte, maar zeer energieke songs en had zelfs nog een tijdje Steve Shelley, ex-drummer van Sonic Youth, aan boord. Maar waar Disappears zich liet epireren door acts als The Fall en The Velvet Underground en de stevigere riffs niet schuwde, is het solowerk van Case een stuk meer ingetogen. We horen ambient met een post-apocalyptische sausje, met korte tracks variërend van luidende kerkklokken tot futuristische tapeloops. Wie van zijn performance op Le Guess Who? een partijtje stevig rocken verwacht, gaat bedrogen uitkomen, maar de introspectieve soundscapes die Case neerzet, zijn absoluut de moeite waard voor wie van donkere en experimentele muziek houdt. (JvM)

 

Roy Montgomery
Deze Nieuw-Zeelander is hier altijd redelijk onder de radar gebleven, maar staat in noise- en postrockkringen zeer hoog aangeschreven. Roy Montgomery is al vrijwel zijn hele carrière onderdeel van de Flying Nun Records-stal, die je zou kunnen kennen van kiwipopbands als The Chills en The Clean, maar heeft qua stijl maar weinig gemeen met zijn labelgenoten. Zijn muziek is donker, zwaar en er wordt naar hartelust geëxperimenteerd met feedback, vaak in lang uitgesponnen passages die beelden oproepen van de ruige natuur in Nieuw-Zeeland. Hij bracht al een flink aantal platen uit en kwam vorig jaar zelfs met een bijna drie uur durend vierluik. Montgomery zal tijdens deze editie van Le Guess Who ook een speciale set spelen tijdens het 12 Hour Drone-programma. Zorg dat je oordopjes bij je hebt. (JvM)

 

Sex Swing
Vrijdag om 21:45 uur in EKKO
Sex Swing begrijpt overduidelijk het belang van een sterke eerste indruk. De bandnaam alleen zorgt er waarschijnlijk al voor dat je weet dat je geen gezellige muziek hoeft te verwachten, de ranzige albumhoes van het zelfgetitelde debuut doet de rest. Wat voor ongezellige muziek deze formatie maakt? Brute noise met jazz-invloeden. Juist, de blazers schuren haast net zo hard als de gitaren. Single Night Time Worker behoort tot de allerbeste noisetracks van de laatste paar jaren, maar ook de rest van het repertoire van Sex Swing mag er zeker zijn. Oordoppen in en laat jezelf omver blazen. (RvdZ)

 

Aquaserge
Zaterdag om 02:20 uur in EKKO
Denk je dat je op de zaterdagnacht van LGW? onderhand wel een dipje hebt bereikt? Niet als het aan Aquaserge ligt. Een waanzing Frans collectief aan muzikanten met onder andere leden van Melody’s Echo Chamber en Tame Impala, waarbij niet alleen de leden rouleren, maar de genres ook. Aquaserge springt moeiteloos van electropop naar post- prog- en mathrock en weer terug. Zo ongeveer het enige wat wel constant is, zijn de heerlijk hypnotiserende grooves onder ieder nummer. Als je dacht dat die op de platen van de groep al lekker waren, heb je deze Fransozen nog niet live gezien. Zo dans je die dip direct weg. (RvdZ)

 

Insecure Men
Zondag 19:35 uur in De Helling
Insecure Men heeft welgeteld twee singles op Spotify staan en er zijn wat halfbakken demo’s verspreid over de interwebs. Toch wil je deze act niet door je vingers laten glippen dit weekend: aan het roer staan namelijk Saul Adamczewski van Fat White Family en zijn oud-klasgenoot Ben Romans-Hopcraft van Childhood. En de zoon van John Lennon heeft ook nog een vinger in de pap, ondanks dat hij dit weekend thuisblijft. Het is een lofi-jazz-revival met tropische percussie die een dansbare doch smerige lounge-vibe neerzet. (MZ)

 

Nadah El Shazly
Zondag om 21:50 uur in TivoliVredenburg
Muzikale conventies, wat moet je ermee? Landsgrenzen, taalbarriès, verwachtingen, lekker meeklappen, bier en andere flauwekul. Weg telefoon, bek houden en sper je beperkte hoofd eens open voor Egyptische sirene Nadah El Shazly. Overdonderend debuut Ahwar (moerasland) is afkomstig uit overal en nergens, gedeconstrueerde tradities en onherkenbaar toekomstkabaal, de underground van Caïro, Zweden en Canada. Vrijdag tien november verschijnt de plaat, zondag staat ze op de planken. Verdere aansporing is overbodig. (RS)