New Music

TDI Radar: tover een gegarandeerde glimlach op je gezicht met de zomerse lofi-pop van JW Francis


16 juni 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Deze week aan de beurt vraag je? Nou, we hebben niemand minder dan JW Francis voor je. Die het zelf omschrijft als: ‘lofi bedroom slacker jangle pop musician trying my best’.

Wie of wat is JW Francis?
Een goedlachse muzikant met een behoorlijk ontzagwekkende baard uit New York, die al een aantal jaar aan de weg timmert met fijne lofi-popliedjes en vorig jaar zijn debuutalbum We Share A Similar Joy uitbracht. Een hele fijne plaat met in een krap half uur elf heerlijk zorgeloze liedjes. Van het nostalgische Good Time tot de melancholieke afsluiter I’m Down Whatever en de heerlijke rammelrock van Gold. Francis heeft duidelijk een arsenaal aan verschillende stijlen in huis, maar door de productie voelt alles aan als een relaxt en zomers geheel.

Francis laat er overigens geen gras over groeien, want nog geen jaar na de release van zijn debuutalbum staat de opvolger alweer klaar: Wanderkid verschijnt 1 oktober. Er zijn al een aantal voorproefjes te beluisteren, waarvan John Take Me With You voorlopig de leukste is. Weer een heerlijk frisse melancholische meedeiner, met instrumentatie die net zo kleurrijk is als alle kleuren op de regenboog die op de singlecover te zien zijn.

Voor fans van:
Alvvays, Ariel Pink en Toro Y Moi.

Fun fact:
In een kennismakings-interview met DIY Magazine omschrijft Francis zijn earliest musical memory als dat hij ieder woord van All-Star van Smash Mouth mee kon zingen voordat hij ‘mama’ kon zeggen. Een inmiddels tot meme verworden nummer, dat voor zo ongeveer iedereen nostalgische herinneringen oproept die deze week voor een coronavaccin in aanmerking komt. Vooral door de openingsscène van Shrek. En nu allemaal tegelijk: “someBODY once told me…”

Voor in je playlist:
Het hele album We Share A Similar Joy is meer dan de moeite waard en Wanderkid zal dat ongetwijfeld ook zijn, maar als we één nummer van JW Francis moeten tippen ligt er wel eentje voor de hand. Het nummer vernoemd naar de muziekstroming waar hij toe behoort: lofi! Een heerlijk zomers nummer, met een uitstekende oorwurm van een gitaarlijn.

Steuntje in de rug:
Je kunt JW Francis het beste steunen via zijn Bandcamp. Daar zijn onder meer twee kleuren vinyl van Wanderkid te pre-orderen, evenals allerlei variaties van het debuutalbum. Doen! Zijn socialemediakanalen zijn ook het volgen waard. Zo maakte Francis vorige maand een wandeltocht langs de beroemde Appalachian Trail, waar hij een uitvoerig fotoverslag van maakte voor Facebook en Instagram.