New Music

TDI Radar: The Muckers brengt ons terug naar de ultieme roots van de psychrock, maar dan wel met zilveren glitterlaarzen


19 juni 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan The Muckers. Dit onvoorspelbare viertal uit New York ging de strijd aan met Trump, en won ook nog eens!

Als ik vanuit de Facebook-pagina van The Muckers probeer door te klikken naar hun Bandcamp-profiel, kom ik uit op een pagina die me weet te vertellen dat ik dikke pech heb omdat dit profiel niet bestaat. (Maar dan met enigszins andere woorden.) Op een andere dag zou ik wellicht afgehaakt hebben, maar het verder zoeken beloont stevig! Ik kom terecht in een wereld van wazige gitaren doordrenkt met reverb, funky baslijnen en een goede dosis glitter. Daarnaast is de band niet bang om op de foto te verschijnen omringd door kraaltjes gordijnen, zilveren laarzen en gekke printjes. Ze hebben zelfs een bandfoto in dezelfde stijl als de serie Friends, compleet met blok-effect en het Friends-logo eroverheen. Alles aan The Muckers schreeuwt nostalgie en we kunnen bijna niet wegkijken.

Wie zijn The Muckers?
Het begon allemaal bij de Iraanse muzikant Emir Mohsseni die op zijn dertiende in Teheran een nummer van The Strokes hoorde en meteen wist dat hij hetzelfde wilde doen. Maar als je dacht dat het starten van een succesvolle band hier in Nederland al moeilijk is, heeft Mohsseni daar nog wel wat over te vertellen. Hij had te kampen met een regering die extreem strenge regels hanteerde over rockmuziek en de enige shows die hij kon spelen moest hij geheimhouden. Mohsseni wilde niets liever dan de wijde wereld intrekken om zijn muziek vrij te kunnen spelen, maar hij moest eerst twee jaar het leger in om überhaupt een visum te kunnen bemachtigen.

Toen het hem eindelijk lukte om te ontsnappen naar New York ging het eigenlijk allemaal heel snel. Hij ontmoette nieuwe muzikanten, nodigde ze uit om in zijn band te spelen en al snel lagen de shows voor het oprapen. De band heeft nog maar één EP met drie nummers uitgebracht, maar de energie van The Muckers is erg aanstekelijk en zijn nummers zijn zowel complex als lekker dansbaar. Gooi daar het strakke samenspel van deze muzikanten overheen en meer heb je niet nodig om je live-publiek elke keer weer omver te blazen. En dat is ook precies wat deze jongens doen.

Fun Fact
Mohsseni ging voor zijn visum de strijd aan met Trump en zijn overwinning is de reden dat wij nu kunnen genieten van zijn compleet onvoorspelbare rocknummers. Net voordat zijn visum goedgekeurd werd schakelde Trump het inreisverbod in waar Iran eveneens onder viel. Mohsseni contacteerde al zijn connecties in Amerika en kreeg het voor elkaar om toch het land binnen te komen. Hij hoopt jonge muzikanten over de hele wereld te inspireren om niet op te geven, welke idioot er dan ook aan de macht staat.

Voor fans van
The Muckers doet denken aan King Gizzard in zijn Murder of the Universe-tijden, maar dan met een gezond vleugje Earth, Wind & Fire.

Voor je playlist
Heb je nooit kunnen kiezen tussen de dromerigheid van je favoriete Woodstock-bands en de uitbundige esthetiek van de glamrock uit de jaren zeventig? Dat hoeft ook helemaal niet. The Muckers brengt namelijk het beste van beide werelden samen in deze heerlijke video voor This Town Will Drag Us Down. En een nummer zo groovy als deze verdient ook niet anders. Pailletten, een discobal, filosofisch wegkijkende bandleden en een gitaar met David Bowie op de voorkant? Je ziet het hier allemaal terug, overgoten met nóg meer glitter. Deze jongens bewijzen dat je ook zonder functionerende Bandcamp-link de leukste band van de week kunt zijn.

Voor je agenda
Helaas duikt deze band na hun show in The Broadway in Brooklyn deze zomer weer de studio in om te werken aan zijn tweede album. Het eerste album gaat gelukkig wel naar eigen zeggen ‘binnenkort’ de wereld in. Toch nog wat om in je agenda te schrijven!