New Music

In première: Einfach Kurt keert terug met Rejection Song, over het zwarte gat nadat je gedumpt bent


20 juni 2019

Na een pauze van twee jaar, stond Einfach Kurt ineens weer digitaal voor onze neus in de mailbox. Op Rejection Song borrelt het trio zijn kenmerkende popnoir-geluid omhoog uit de duisternis die het achter zich heeft gelaten. Vandaag gaat bij ons de duistere country-video in première en spreken we de band over het reilen en zeilen van Einfach Kurt.

De muziek van de Gelderse band is een beetje als een kraai: duister, sluw, krassend, ietwat luguber, maar vooral iets fascinerends. Zo’n drie jaar geleden lieten we al eens de single Cut To The Bone van de band in première gaan, vandaag horen we dat de band nog veel dieper gaat dan op het laatste album Narcissism Blues uit 2016. Kleine verhaaltjes verpakt in een mengelmoes van twinkelende gitaarpartijen en sinistere achtergrondvocalen die de opvallende en verhalende stem van frontman Koert van Essen mee het duister intrekken.

Het trio komt overigens niet alleen met deze nieuwe single op de proppen, begin deze maand is Einfach Kurt nog op een minitour gegaan door Israël. Daarover en over het nieuwe werk wilden we meer weten, dus besloten we de band een aantal vragen te stellen.

Voor mensen die even een reminder nodig hebben: Einfach Kurt?
“Einfach Kurt is een driemansformatie: Jory de Kort op contrabas, Martijn Kruisselbrink op drums en ik – Koert van Essen – zing en begeleid mijzelf daarbij op gitaar, piano of accordeon. Onze muziek laat zich het best omschrijven als donkere nachtclub-muziek balancerend tussen country, blues en soul. Maar altijd met een zwart fluwelen randje.”

Waar zijn jullie de laatste tijd allemaal mee bezig geweest?
“We bestaan al sinds 2014. Zijn min of meer echt gestart als band met Popronde in 2014. De afgelopen jaren hebben we immens veel opgetreden in kroegen, kleine poppodia, theaterfestivals, voorprogramma’s van grotere bands, noem het maar op. Drie albums uitgebracht: Labour, Moths en Narcissism Blues. Echter, de afgelopen twee jaar hebben we qua optredens even op een lager pitje gestaan vanwege privé-drukte: kinderen krijgen, nieuwe banen en huizen, noem het maar op. Daardoor hebben we ook de gelegenheid gekregen om even opnieuw stil te staan bij onze identiteit, dat wat we maken en willen maken en hoe we dit het liefst naar buiten willen brengen.”

“De belangrijkste conclusie was dat we alledrie nog lang niet klaar zijn met Einfach Kurt en nog genoeg muzikale uitdagingen voor ons zien. Bijvoorbeeld optreden in het buitenland: hetgeen we afgelopen jaren met Einfach Kurt nog nooit gedaan hebben. We begonnen met onze minitour in Israël. We zijn uitgenodigd door onze vrienden van Gunned Down Horses uit Haifa om daar te komen spelen op een festival dat ze zelf georganiseerd hebben in Tel Aviv: le Festival International. Daar hebben we opgetreden met de IJslandse zangeres Erla, de Duitse R&B-formatie Homie, de Israëlische band OSOG en Gunned Down Horses zelf. Daarna hebben we nog drie gigs gedaan: een in Haifa, een in een kibboets genaamd Amir en eentje in Jerusalem. Het was echt een bizar toffe ervaring om in Israël te mogen spelen voor mensen die onze muziek ook daadwerkelijk supertof vonden. Onze acht minuten durende murderballad Smoking (Can Lead To A Slow Painful Death) werd zelfs volmondig meegezongen door het publiek, aangezien Gunned Down Horses deze een paar maanden terug had gecoverd voor eigen publiek. Dit was echt surreeël. Om drieduizend kilometer verderop te spelen voor mensen die een lied van ons in zijn geheel mee kunnen zingen.”

En waar zijn jullie nu allemaal mee bezig en waar gaat de nieuwe single over?
“Op dit moment zijn we bij studio Speakerfood in Arnhem van Rinus Aarts om een album op te nemen. Waarvan het donkere countrynummer Rejection Song de eerste single is die we daarvan uitbrengen. Het lied gaat over het zwarte gat waarin je valt nadat je afgewezen bent in een relatie. De verlamming die in eerste instantie optreedt, omdat je niet goed weet wat je overkomt. Een totaal gebrek aan daadkracht en levenslust omdat je continu maar met die ander bezig bent en nog niet in staat bent om verder te kijken. Iedereen die ooit de deksel op de neus heeft gekregen in de liefde weet waarschijnlijk wel hoe deze fase aanvoelt. De clip is gemaakt door Marieke Philipsen, illustrator en VJ Habitants van Black Milk Factory. Marieke heeft de oude countryfeel van het nummer perfect te pakken weten te krijgen door oude archiefbeelden te gebruiken en te bewerken.”

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?
“Naast dit album zijn we volop bezig met een schlager-album dat we volledig in eigen beheer opnemen. We hebben een tiental bekende Duitse nummers van de afgelopen zestig jaar naar ons toegetrokken, ontleed, opnieuw in elkaar gezet en overgoten met een dikke vette donkere Einfach Kurt-vleesjus. We worden daarbij geholpen door Stefan Kollee (Naked Sweat Drips, red.) en violiste Jet Verkade. Onze contrabassist heeft de productie op zich genomen. Op de maandag van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen zullen we ons publiek een kleine preview geven bij het buitenpodium van LUX. Dus komt allen af!”