New Music

TDI Radar: terug naar de jaren zestig met het mystieke en psychedelische The Dandelion


3 april 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week stellen we je voor aan een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan The Dandelion. De Australische band speelt binnenkort voor het eerst in Nederland, op Motel Mozaïque.

Wil je deze afleveringen volgen en beluisteren? Check hem hieronder als podcast en abonneer je via een van onze kanalen.

Achtergrond: The Dandelion klinkt als zo’n naam die al jaren bestaat en dat is ook zo. Alleen niet in de huidige vorm. We moeten even terug in de tijd om bij de originele samenstelling te komen. De band was een soloproject van Daniel Poulter, de voormalige frontman van The Dolly Rocker Movement. In 2013 werd een liveband gevormd die te horen is op enkele nummers van het tweede album. Tijdens de opnames van die plaat – Seeds Flowers & Magical Powers of The Dandelion – werden alle creatieve taken langzaamaan overgedragen aan Natalie de Silver.

In 2017 begint De Silver te werken aan een derde album. Old Habits & New Ways of The Dandelion, een titel die meteen aangeeft dat het tijd is voor verandering. Op Spotify is geen spoor te vinden van de vorige albums en begint The Dandelion met een schone lei, maar wel met een behoorlijke live-reputatie die de band opbouwde door te touren in Australië.

Samengevat: Psychedelische gitaren, mystiek en een tijdreis naar de jaren zestig.

Weetje: The Dandelion als naam voor een band straalt bijna pure flowerpower uit, toch is de Amerikaanse band Dandelion een snoeiharde hardrock/grunge-band. What’s in a name? Ook De Silvers voorliefde en grote verzameling Pakistaanse folkplaten prikkelt onze fantasie.

Eentje voor de playlist: Deze week vullen we jouw playlist aan met een beetje The Dandelion en dat in de vorm van Incognito. Een aangenaam drumritme voert ons het nummer in, waarna een repetitief gitaarlijntje al snel onze aandacht trekt. Het zijn echter de vocalen van Natalie de Silver die ons helemaal overtuigen. Ze verkent de muzikale gelaagdheid, maar tegelijk creëert ze een mystieke sfeer.

De reverb, de slim toegepaste elektronica en de subtiel harder wordende gitaren zorgen er samen voor dat Incognito zeker niet zo anoniem blijft op het album als de titel doet vermoeden. Ach, als het klinkt als deze track, dan worden we stiekem wel graag misleid.

Voor fans van: We proberen telkens een paar vergelijkbare bands te tippen, maar als je – net als zangeres Natalie de Silver – de jaren zestig als beste muzikale periode ervaart, dan is The Dandelion zeker wat voor jou.

In je agenda: Op zaterdag 20 april speelt The Dandelion om half negen in Club Vibes tijdens Motel Mozaïque.