New Music

TDI Radar: het haast mythische rockduo Sons Of Raphael heeft sterke verhalen en sterkere muziek


22 juli 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag bliept niemand minder dan Sons Of Raphael op onze radar. Wat dat is? Tja, dat is nog wel een verhaal op zich.

Wie of wat is Sons Of Raphael?
Twee broers in één band, dus. Om precies te zijn: Lorel en Ronnel Raphael, uit Londen. Zoals bij veel jonge bands waar wat buzz omheen hangt, gaan er zoveel spannende verhalen over Sons Of Raphael rond dat de band al een mythische status krijgt voordat je ook maar een noot muziek gehoord hebt. Zo gaan er geruchten of de ouders van de broers nou wel of niet een link hebben met de beruchte Scientology-beweging, die in interviews altijd vakkundig net niet helemaal ontkracht worden. Ook wordt een van hun eerste interviews onderbroken door een schuldeiser en spreken ze voor interviews vrijwel altijd af in hetzelfde Japanse restaurant, waardoor je dat bijna als derde bandlid zou gaan kunnen zien.

Wat je vindt van al die heisa (en wat je er van gelooft) mag iedereen voor zichzelf bepalen, maar met de muziek die de broers op plaat zetten is in ieder geval weinig mis. Het debuutalbum Full-Throated Messianic Homage kende een tumultueuze ontstaansgeschiedenis en is nu, met nog een paar extra corona-gerelateerde vertragingen achter de rug, eindelijk verkrijgbaar. Een alleraardigst debuut; aangekleed met hoogdravende songtitels en talloze religieuze verwijzingen, maar in de basis gewoon een lekkere retro-throwback, waarop zwierige gitaarlijnen zich afwisselen met behoorlijk vunzige riffs en zeer fijne analoge synth-klanken. Albumopener en tevens eerste single Revolution biedt een perfect visitekaartje.

Voor fans van:
The Lemon Twigs, MGMT, Foxygen en Deerhunter.

Fun fact:
Wat dan ook de precieze aard van de link van de familie Raphael met Scientology is, is voer voor een ander artikel, maar één verband is in ieder geval vrij duidelijk te leggen (en dat bevestigen de broers ook). De grondlegger van Scientology heet L. Ron Hubbard, draai de eerste twee delen van die naam om en plak ze aan elkaar en voíla: Ronnel Raphael is geboren.

Voor in je playlist:
Het hoogtepunt van het debuutalbum is de single Yeah Yeah Yeah, die zowel de beste hook als de meest triomfantelijke ontknoping heeft. Fuzzy gitaren en wazige synthesizers ontmoeten elkaar halverwege en zorgen voor een heerlijke trip van een nummer. De voor Sons Of Raphael-begrippen hapklare en meezingbare tekst is vervolgens de kers op de taart. “Yeah, yeah, yeah, I’m a jerk that makes you cry, but there’s just no other guy like me.

Steuntje in de rug:
Sons of Raphael heeft zoals het een beetje Radar-band betaamt natuurlijk een Bandcamp. Andere manieren om de broers te steunen zijn te vinden op hun website, waar je als je er toch bent je meteen in kunt schrijven voor de congregation of possibilities nieuwsbrief.