New Music

TDI Radar: draai je volumeknop open en geniet van de synth-heavy-sound van CMON


22 april 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan CMON. Een Amerikaans duo met een ietwat zweverige synth-heavy-sound die zowel in de club als in je eigen playlist niet zou misstaan.

Wie of wat is CMON?
CMON staat voor Confusing Mix of Nations en is het project van Josh Da Costa en Jamen Whitelock. Het duo ontmoette elkaar in New York en begon in 2009 al de band Regal Degal. Nadat Da Costa naar Los Angeles verhuisde bleef het tweetal afspreken en onder de naam CMON optreden en muziek schrijven. De naam van de band is nauw verweven met de achtergrond van Da Costa, de geboren New Yorker verhuisde met zijn familie op tienjarige leeftijd naar België en reist sindsdien regelmatig op en neer. De roots van de familie liggen verspreid in een flink aantal landen: inderdaad a confusing mix of nations, oftewel (CMON).

De muziek die CMON voortbrengt is behoorlijk divers. Dit jaar dropte de band zijn semi-zelfgetitelde debuutplaat Confusing Mix of Nations, met tien tracks die allemaal een eigen karakter hebben, maar toch klinken als onderdelen van dezelfde familie. Het album begint met het zweverige Coo en eindigt met het ruwere postpunk-achtige Letdown. Eigenlijk het enige dat de nummers echt met elkaar verbindt zijn de gestage drumbeats en synthesizers, voor de rest gaat het duo met ieder nummer op avontuur en lijkt het keer op keer goud te vinden.

Voor fans van:
MGMT en Ariel Pink.

Fun fact:
Toen Whitelock net van school was en in een bandje met twee vrienden speelde, kwam het trio voor een Guitar Center een producent tegen die vroeg of ze een band vormden. Nadat ze wat voor hem speelden vond hij het geweldig en wilde hij wel met ze werken, dit bleek achteraf Rick Finch te zijn, de bassist van KC and the Sunshine Band.

Voor in je playlist
Eigenlijk moet je het album integraal beluisteren om het tot zijn recht te laten komen, als klinken de tracks los van elkaar nog steeds erg goed. Hét nummer dat niet mag ontbreken in je playlist is toch Peter Pan, alleen de naam is al jeugdsentiment. Het nummer extreem funky en heerlijk voor op de achtergrond als je met een zonnebril op je kop in de zon weg ligt te bakken. Maar ook als je niet van stilzitten houdt, is deze track ook uitermate geschikt om die voetjes eens flink van de vloer te gooien. Check hem hieronder zelf: