New Music

TDI Radar: de nieuwe single van Twin Peaks-acteur Caleb Landry Jones is een clownesque spektakel


19 februari 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Caleb Landry Jones. Als je bang bent voor clowns, is dit het moment om af te haken.

Wie is Caleb Landry Jones?
Caleb Landry Jones is die acteur die je niet denkt te kennen, maar eigenlijk heb je hem waarschijnlijk meer dan eens op het grote doek zien schitteren. Hij is Steven in Twin Peaks, het psychopatische broertje in Get Out, de jonge Banshee in X-Men, en ledemaat-afhakker in The Last Exorcism. Deze maand kondigde hij zijn debuutalbum aan en dropte hij zijn eerste single: Flag Day / The Motherstone. Dit nummer was op het eerste gezicht totaal niet wat ik van een actor-goes-musician had verwacht. Maar terugkijkend naar Caleb zijn filmhistorie en excentrieke karakter had ik dit moeten zien aankomen. Zijn single is minstens drie nummers in één, naadloos aan elkaar gelijmd. Het is theatraal, clownesque, psychedelisch en zelfs een tikkeltje grungy. Net als Caleb Landry Jones zelf, eigenlijk.

Maar de grote vraag is toch: hoe vindt deze succesvolle acteur, met meerdere nieuwe films op het programma, in godsnaam de tijd om een album uit te brengen? Het zit zo: Caleb zijn familie bestaat uit meerdere fiddle-spelers en hij maakte zelf al wat muziek sinds zijn zestiende. Toen hij ouder werd, gedumpt werd en op zichzelf ging wonen schreef hij zo’n beetje nummers aan de lopende band. Hij had het nodig om te helen, en ondertussen heeft hij zo’n zevenhonderd nummers klaarliggen voor gebruik. De tracklist is al bekend gemaakt, en ik ben extreem benieuwd naar de vijftien nummers (van de zevenhonderd) die hij uiteindelijk heeft uitgekozen voor zijn eerste plaat.

Voor fans van:
Ty Segall, The Lemon Twigs en King Crimson

Fun Fact:
Caleb heeft zijn muziekcarrière gelanceerd via zijn grote held: de filmdirector en muzikant Jim Jarmusch. Overmand door zenuwen van de gedachte een gesprek met Jarmusch te moeten voeren, besloot Caleb om een nummer voor hem te schrijven. Hij heeft er drie dagen over gedaan om op de piano een muziekstuk te componeren, alleen maar om op de grote ontmoeting zelf erachter te komen dat er geen piano aanwezig was. In plaats daarvan hadden ze toch maar een gesprek en speelde Caleb zijn acht jaar oude nummers voor hem af. Het sprookje is duidelijk goed afgelopen, want ondertussen zit hij bij het obscure en neusje-van-de-zalm-indielabel Sacred Bones.

Voor je playlist:
Tijdens de studio-sessies van zijn plaat nam hij af en toe zijn vriendin mee naar een arcade-hal om de hoek. Zijn favoriete speeltje was de grote clown die zijn mond wijd open deed zodat je er dingen in kon gooien. Was dat de inspiratie voor deze prachtige, vreselijke en psychedelische video? We kunnen er alleen maar naar gissen.

Voor je agenda:
Op 1 mei komt Caleb Landry Jones zijn debuutplaat The Motherstone uit. Cancel al je plannen op die dag, het wordt een heel circus aan muziek!