New Music

TDI Radar: de laid-back dancepunk van PVA krijgt je laconiek aan het dansen


7 oktober 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan het Britse dancepunk-drietal PVA, dat in Engeland vorig jaar volle zalen trok zonder ook maar één nummer uitgebracht te hebben.

Wie of wat is PVA?
Een sensatie puur op basis van de liveshows, dus. Dit drietal volgt een zelfde traject als Black Midi, die ook pas zijn eerste single dropte toen de hype allang gevormd was. Het zal dan ook niet compleet toevallig zijn dat PVA in het voorprogramma van Black Midi gestaan heeft. Vorig jaar bracht de band dan uiteindelijk toch zijn debuutsingle Divine Intervention uit die de hype nog maar eens bevestigde. Een hypercoole groove, heerlijk soepele gitaarriffs en fijne afstandelijke zang van zangeres Ella Harris, die vol overgave zingt alsof ze het weerbericht staat te checken op haar telefoon.

Niet lang geleden bracht de band zijn tweede single Talks uit, die nog een schepje bovenop deze succesformule doet. Fijnste nieuwe toevoeging is de samenzang tussen Harris en gitarist Josh Baxter, die doet denken aan die tussen James Murphy en Nancy Wang van LCD Soundsystem. Maar de band heeft in deze twee nummers wel al een eigen sound geschapen, waar de vocalen een groot deel van zijn.

De belofte van de band is niet onbekend gebleven, want ze zijn inmiddels al getekend bij Big Dada, een onderdeel van het vooruitstrevende Britse label Ninja Tune, thuis van artiesten als Bonobo, Kate Tempest en Young Fathers. Een illuster rijtje, wij achtten de kans groot dat het drietal snel bewijst dubbel en dwars in die line-up thuis te horen. De debuut-EP Toner verschijnt 20 november, dan weten we al meer.

Voor fans van:
LCD Soundsystem, Talking Heads en Confidence Man.

Fun fact:
Voor een uiterst spannende band, heeft PVA een weinig spannende ontstaansgeschiedenis. Baxter en Harris hebben elkaar ontmoet op het huisfeestje van een gezamenlijke vriend, waar ze beiden stil in een hoekje stonden te staan omdat ze eigenlijk niemand anders kende. Ze raakten aan de praat en de rest is geschiedenis. Maak je dus geen zorgen als we over onbepaalde tijd weer ouderwets naar feestjes kunnen, zelfs op een feestje waar je niemand kent kunnen uiteindelijk mooie dingen ontstaan.

Voor in je playlist:
De discografie van PVA telt dus nog maar twee nummers, maar die zijn allebei zeker de moeite waard. Toch heeft de recent uitgebracht Talks van de twee onze voorkeur. Harris’ en Baxter’s laconieke vocalen wisselen elkaar op een heerlijk soepele manier af en het ‘You just don’t want to talk‘-refrein is een oorwurm van jewelste. Datzelfde refrein heeft overigens nog een veelzeggende zin: ‘The best is yet to come.’ We geloven het drietal op hun woord.

Steuntje in de rug:
In november verschijnt dusde debuut EP Toner, met naast Talks nog twee nieuwe nummers. Ook staan er drie remixes op, die worden verzorgd door Lynks, Mura Masa(!) en Girl Band(!!). Niet de minste namen dus, waardoor we nog harder uitkijken naar de EP. Hij is te bestellen via de site van het label Big Dada of via Bandcamp.