New Music

TDI Radar: de gruizige melancholie van indietronica-kwartet Pynch helpt je deze zomer door


15 juli 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan het Britse indietronica-kwartet Pynch, de band die met zijn gruizige en melancholische single Somebody Else meteen onze harten veroverd heeft.

Wie of wat is Pynch?
Pynch is een jonge band uit Londen, die, voor zover we dat uit de twee tot nu toe uitgebrachte singles kunnen concluderen, zich specialiseert in melancholieke indietronica, met een lekker gruizige laag gitaren eroverheen om de boel een beetje op te leuken. In januari bracht de band zijn debuutsingle Disco Lights uit, begin deze maand volgde Somebody Else, waarmee de band op onze radar begon te piepen.

Zanger Spencer Encock schreef het nummer tijdens de lockdown in het Verenigd Koninkrijk en filmde ook maar direct de video zelf. Op een ouderwetse videocamera, die de clip een smoezelig retro-laagje geeft dat goed bij de muziek past en het VHS-gevoel sluit aan op de melancholieke en nostalgische tekst van het nummer.

Door hoe vaak het woord ‘melancholiek’ in dit stukje gebruikt wordt, klinkt de muziek van Pynch misschien als een trieste bedoening, maar dat valt alleszins mee. Encock’s teksten kunnen eveneens uiterst droogkomisch zijn, vooral ‘You look like a model, I swear I saw you in an ad for McDonalds‘, toverde een glimlach op ons gezicht. Een glimlach die we in deze druiligere, theoretische zomerweek, wel kunnen gebruiken.

Voor fans van:
LCD Soundsystem, The Strokes en Mac DeMarco

Fun fact:
Wie uitsluitend op ‘Pynch’ speurt op Google, wordt vooral geconfronteerd met fan fiction van de fantasy-boekenreeks The Raven Chronicles. Fans die verhalen schrijven waarin de personages Adam Parrish en Ronan Lynch een relatie hebben, duiden die verhalen aan met #pynch, zodat andere fans weten om welk koppel het gaat. Wie geen zwoele erotische verhalen geschreven door 15-jarigen wilt lezen, moet er dus even ‘band’ achter zetten.

Voor in je playlist:
Pynch heeft nog maar twee singles uit, waarvan dus vooral Somebody Else indruk op ons heeft gemaakt. De zachtjes pruttelende electronica wordt heerlijk ondersteund door een schaamteloze muur van gierende gitaren, die het nummer naar een  haast arena-waardige climax stuwen. James Murphy had er geen euforischer einde aan kunnen breien.

Steuntje in de rug:
Kijk de clips van Pynch via YouTube en volg de band op Facebook en Instagram. Of bestel de 7-inch van Disco Lights bij Speedy Wunderground.