New Music

TDI Radar: De depressieve pop van ‘de verloren zoon’: A.A. Bondy


10 april 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week stellen we je voor aan een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan A.A. Bondy, de Amerikaanse singer-songwriter die na acht jaar radiostilte weer van zich liet horen.

Wil je deze afleveringen volgen en beluisteren? Check hem hieronder als podcast en abonneer je via een van onze kanalen.

Achtergrond: Bondy is geen onbekende in de muziekwereld, zo was hij de leadzanger en gitarist van de Amerikaanse rockband Verbena. Toen de band het voor bekeken hield, besloot Bondy solo te gaan. In 2007 verscheen zijn solo-debuut, waarop hij eerder de folk-kant opzocht en vooral zijn akoestische gitaar te horen was. De country-nummers tonen vooral een zachte, verhalende kant van de Amerikaan, die er – op basis van het album American Hearts – ook een liefde voor mondharmonica op nahoudt.

In 2011 verscheen het derde A.A. Bondy album: Believers. Daarna werd het dodelijk stil rond de muzikant. Tot daar opeens Images Of Love was: A.A. Bondy was terug. Alsof hij nooit weggeweest is. Waar zijn eerdere werk eerder te vinden is onder de noemer ‘countrypop’, pakt hij het nu heel anders aan. Elektronische klanken sijpelen door in de folkballads, waardoor Bondy opeens weer heel erg 2019 klinkt.

Samengevat: depressieve folkpop van een eigenzinnige en mysterieuze Amerikaan.

Weetje: een dag nadat de opnames voor Enderless afgerond waren, het nieuwe A.A. Bondy-album, werd zijn huis overspoeld door de vlammen van de bosbranden in Californië.

Eentje voor de playlist: we vullen je playlist graag aan met Killer 3 en Images Of Love, het nummer waarmee A.A. Bondy weer onder het stof vandaan kroop. Je moet ook even de videoclip bekijken, want die is ontzettend absurd. Zo werd er geëxperimenteerd met Animoji, een feature op iPhone X en iPad Pro waarmee je zelf een emoji kan ontwerpen die dan reageert op je gezichtsuitdrukkingen. Kijk zelf maar!

Even terug naar het nummer: Images Of Love. Dat klinkt dromeriger dan alles wat we al hoorden van A.A. Bondy en daar zitten de subtiele synthsounds ongetwijfeld voor iets tussen. Toch klinkt Bondy niet bepaald rooskleurig en schemeren thema’s als depressie, paranoia en slapeloosheid regelmatig door. ‘We were dead before, we’ll be dead again‘, zingt hij op de single. Of dat nou echt het beeld van liefde is wat wij hebben, laten we in het midden.

Voor fans van: houd je van artiesten als Damien Jurado en Strand Of Oaks, maar mogen er wel wat meer elektronische en pop-elementen in, dan zijn de nieuwe nummers van A.A. Bondy vast wat voor jou.

In je agenda: Enderless, het vierde album van A.A. Bondy verschijnt op 10 mei en op zaterdag 25 mei speelt hij tijdens London Calling Festival.