New Music

TDI Radar: dans richting het weekend op de energieke disco van Cola Boyy


5 mei 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Cola Boyy, een buitenbeentje uit Californië die met zijn energieke muziek een nieuwe draai geeft aan old school disco.

Wie of wat is Cola Boyy?
Cola Boyy is het muzikale project van Matthew Urango. Deze uitgesproken multi-instrumentalist uit Oxnard, een stad net boven Los Angeles, is naast muzikant ook activist en communist. Geboren met een handicap voelde Urango zich altijd anders dan de rest in het stadje. Dit trok hem in zijn jonge jaren aan naar de punk- en hardcore-scene in Oxnard genaamd ‘nardcore’, een verwijzing naar de naam van de plaats. Volgens hem was dit waar alle ‘buitenbeentjes’ samenkwamen en zodoende waren de punks nooit onaardig tegen hem.

Van deze hardcorepunk-invloeden is weinig terug te horen in de muziek zelf waar de funky basslines en synths je om de oren vliegen. Zijn EP Black Boogie Neon is zeventien minuten aan non-stop groovy disco. Gecombineerd met de unieke zangstem van Urango, die tevens ook een gevolg is van zijn handicap, dans je de zeventien minuten zo weg. Het meest recente werk is de rustige indiepopsingle Kid Born In Space die Cola Boyy in samenwerking met niemand minder dan MGMT schreef. De artiest werd vrienden met de bandleden na een tour in 2018 en na een korte sessie in de studio ontstond het nummer als vanzelf.

Voor fans van:
Connan Mockasin, LA Priest en Myd.

Fun fact:
De artiest is een uitgesproken activist en communist. Dit laatste laat hij horen met zijn versie van de plaat To Be Rich Should Be A Crime, waar hij over een rustig en aanstekelijke reggae-beat het nummer een nieuw leven in blaast.

‘Where did you get your money sir? / How did you get your money girl? / Who did you exploit tell me? / Who did you steal it from.’

Voor in je playlist:
Het nummer dat echt in je playlist moet is Buggy Trip. Dit vrolijke indiepopnummer dat hij in 2018 uitbracht is een knipoog naar ouderwetse disco met hier en daar nieuwe elementen toegevoegd, waardoor het bijna onmogelijk is om stil te blijven zitten. De funky synths schieten je om de oren en met verschillende pauzes geeft Cola Boyy je af en toe de tijd om even op adem te komen tijdens het dansen.

Steuntje in de rug:
Wie de Californische artiest wil steunen kan dat doen via zijn Bandcamp waar hij zijn muziek voor een zacht prijsje verkoopt.