New Music

Stephen Malkmus biedt een warm wollen deken met folky Xian Man


29 januari 2020

Stephen Malkmus, frontman van Pavement en The Jicks, behoeft geen verdere introductie. Hij is een bezige bij en brengt sinds 2018 ieder jaar een hoofdstuk uit van een divers drieluik. Vorig jaar experimenteerde hij op het elektronica geïnspireerde hoofdstuk Groove Denied, nu slaat Malkmus het folkpad in met afsluiter Traditional Techniques.

Met de aankondiging van het album komt ook een eerste track: Xian Man. Het is een licht psychedelisch en moderne folktrack, wat daarmee precies binnen zijn beschrijving voor het nieuwe album past: ‘New phase folk music for new phase folks‘. De zwierige retro-track biedt warmte als een haardvuur op een druilerige januari-avond. Met Malkmus licht fuzzy getokkel op zijn twaalfsnarige gitaarring en Matt Sweeney’s psychedelische elektrische solo’s had het zo op Velvet Underground’s White Light/White Heat kunnen staan. Malkmus slaagt erin deze bekende invloeden te verwerken tot een fris geluid, een ritmisch knap verweven werkje wat al snel doet meeneuriën.

Hij zegt zelf dat dit album “a kind of self-dare” was, en daarmee zijn we erg benieuwd waar het nieuwe album ons verder mee verrast. Xian Man is afkomstig van het op 6 maart uit te komen album Traditional Techniques.