Feature

STAFF PICKS: de beste tips voor deze herfst


16 september 2016

Shop
New Chique

Als opkomende kunstenaar wil je een zo groot mogelijk publiek bereiken en je werk verspreiden plus verkopen. Tegelijkertijd willen bedrijven werken met mensen die hun vak verstaan en garant staan voor kwaliteit. Enter: New Chique Agency aan de ene kant en New Chique Gallery aan de andere kant. Het Amsterdamse agentschap vertegenwoordigt een select aantal jonge kunstenaars, uiteenlopend van illustratoren tot graffiti artists. Ze bieden deze creatievelingen hiermee een plek in de spotlights, wat leidt tot meer exposure en, ook niet onbelangrijk, meer werk. Bedrijven die op zoek zijn naar visuals voor welk doeleinde dan ook, vinden bij New Chique Agency vrijwel altijd een geschikte samenwerkingspartner. Zo werkten hun talenten al in opdracht van onder andere WNF, Viva, nrc.next, het Amsterdam Craft Beer Festival en ondertussen ook meerdere bands en artiesten. Aan de Gallery-kant scroll je door de online shop langs alle prachtige en originele werken van jonge kunstenaars. Mocht je dus nog een stukje muur overhebben en elke dag vrolijk willen worden van betaalbare – vanaf 35 euro – en zeer unieke kunst. Meer info? Hit: www.newchique.gallery of .agency!

Boek
Handboek voor een optimistisch leven

Het culturele online magazine De Optimist omzeilt al sinds 2008 de ‘platgetreden paden’ met talentvolle schrijvers, essayisten en illustratoren. Dit doet het platform tot nu toe dan ook voortreffelijk met originele en toegankelijke verhalen over liefde, angst, pessimisme, seks, schuld, eten en utopie. Waar het normaal gesproken online fijn vertoeven is bij het rijk geïllustreerde De Optimist, heeft het nu ook een handboek uit voor de mensen die wel wat optimistischer willen leven. Het boek heeft een prachtige vormgeving, en verhalen van schrijvers als Thomas Heerma Van Voss, Hanneke Hendrix, Haro Kraak, Dennis Gaens en Lotte Lentes. Ideaal voor een aanstormende herfst.

Festival
MTV Presents REC.

Het toch al succesvolle Central District in Rotterdam wordt aan het eind van dit jaar nog eens verrijkt met een gloednieuw festival. MTV heeft namelijk zijn zinnen gezet om de krachten van de stad te benutten en vrijdag 4 en zaterdag 5 november soul, hiphop, disco, rap, techno, indie en future R&B samen te laten smelten in het indoorfestival MTV REC. En waar kan dat beter dan in Rotterdam? Wij zouden het niet weten! Op het festival spelen onder meer Santigold, SBTRKT, Rhye, Mount Kimbie, Omar Souleyman, Esther von Haze, Ata Kak en Jameszoo.

Dancing
Kick Out The Jams

Kick out the jams, motherfuckers! Met die zin maakte de Amerikaanse rockband MC5 zich in 1969 onsterfelijk. Nu, 47 jaar later, trekken EDM-dj’s volle zalen. We klappen niet meer voor mensen, maar voor computers. ’s Nachts dansen we op technomuziek. Om het in de woorden van The Stranglers, ook van die rockers, te omschrijven: something better change! Dat vinden ze ook bij initiatief Kick Out the Jams, dat deze maand voor het eerst plaatsvond in de Melkweg. Tijdens hun evenementen kunt je nu de hele nacht dansen op rockmuziek. In de woorden van de organisatie: ‘gitaren, gitaren en nog meer gitaren.’ Wat je er zoal hoort? Van Soundgarden tot The Vaccines, en van Siouxsie tot System of a Down.

Documentaire
Supersonic

Wie was er nu ook alweer boos op wie en waarom? Dat is een vraag die vrijwel meteen opdoemt als Oasis ter sprake komt. Blijkbaar ook bij regisseur Mat Whitecross, want hij maakte Supersonic: een film die vanaf het begin in 1991 tot het eind van de legendarische band in 2009 laat zien hoe de gemoederen opliepen. Whitecross gebruikte nooit eerder vertoonde interviewbeelden van Liam en Noel Gallagher. Helaas is bewegend beeld van de broers die elkaar in 2009 backstage te lijf gaan niet te zien (Liam die een pruim gooit waarna Noel met zijn gitaar ‘als een hakbijl’ op hem inhakt. We verzinnen dit niet) Whitecross maakte eerder al een verfilming van kapitalismecriticus Naomi Kleins boek The Shock Doctrine, een documentaire over Guantánamo Bay en een speelfilm over rocklegende Ian Dury. Je zou kunnen zeggen dat Supersonic zich qua onderwerp precies op de kruising van die drie bevindt.
In de bioscoop vanaf 6 oktober