New Music

St. Vincent’ alternatieve feiten op epische ballade en nieuwe single New York


13 september 2017

 Sinds Trump bestaat er het onmogelijke principe van ‘alternatieve feiten’. Klinkklare onzin natuurlijk, maar er bestaat wel degelijk zoiets als beleving, wat de feiten een andere betekenis of waarde kan geven. St. Vincent geeft op haar single New York een prachtig voorbeeld van persoonlijke geografie.

Dit is niet zomaar een lofzang aan de stad, het is de stad waar een geliefde niet meer is. ‘New York isn’t New York without you love’ zingt de zangeres. Zo kan een plek, een straat een hele stad ineens anders aanvoelen, terwijl die feitelijk hetzelfde blijft. St. Vincent aka Annie Clark beschrijft dit in een behoorlijk epische ballade die doet denken aan het tripperige van Florence & The Machine en het volwassen ‘smooth’ geluid van Jessie Ware.

If I trade out for some Hollywood, You’re the only motherfucker in the city who would forgive me’ zucht ze. In New York ben jij niet meer ‘the only motherfucker in the city who can handle me’, in nieuwe single Los Angeles wil iedereen eeuwig jong zijn. Het is Clarks persoonlijke beleving van de steden, geen feitelijke omschrijving.

Trump zou van St. Vincent kunnen leren dat alternatieve feiten in de muziek wél kunnen bestaan, waar de waarheid ondergeschikt is aan de beleving.  Maar we vermoeden dat zij niet aan hem besteed is, ze is immer een vrouw en we weten allemaal wat het oranje gevaar graag met vrouwen doet.

New York verschijnt 13 oktober op St. Vincent’s nieuwe album Masseducation. Op 27 oktober speelt ze live in TivoliVredenburg.