Feature

Social Distancing: het is niet het einde van de wereld(muziek), een dosis vitamine D


24 maart 2020

Daar zitten we dan, knus opgehokt met zijn allen! Misschien heb je fijne huisgenoten, een partner of familie om je heen, of je zit in je uppie thuis. Wat je situatie ook is, je verlangt ongetwijfeld naar een lange en luie, zonnige vakantie. Hoewel we dat bij The Daily Indie niet direct voor je kunnen regelen, kunnen we je wel onderdompelen in een heerlijke warme oceaan aan nieuwe wereldmuziek.

Laten we beginnen met de uiterst fijne nieuwe plaat van Conjunto Papa Upa. De band zag zijn release in Paradiso in het water vallen, maar bracht met Libre Para Amar een uitstekend staaltje psychedelisch tropisch geluk uit. Hoewel de debuutplaat van het Amsterdamse collectief je misschien niet direct iets zegt heb je waarschijnlijk weleens iets gehoord, gedraaid of gezien waar frontman Alex Figueira aandeel in had. Zo werkte hij bijvoorbeeld al met The Mauskovic Dance Band en Altın Gün. Je hoort die invloeden zeker ook terug op Libre Para Amar. Het is een veelzijdige en spannende plaat geworden die op een dag ongetwijfeld voor de nodige danspasjes gaat zorgen. Koop hem, zet hem op en oefen alvast. Vrolijkheid gegarandeerd.


Fotocredit: Megan Nielsen

Simido
Pak je wereldkaart erbij, ga mee op Google Streetview-citytrip, want we steken over naar Haïti. Moonlight Benjamin bracht onlangs Simido uit, het vervolg op het in 2018 goed ontvangen Siltane. De voodoo-priesteres gooide eerder al hoge ogen op bijvoorbeeld Footprints Festival. De combinatie van twee loeistrakke gitaren, de een funky, de ander duister en bij vlagen gruizig is niet nieuw. Ook niet vergeleken met Siltane. Toch hoef je geen woord Creools te begrijpen om gegrepen te worden door de onverzettelijke vocalen van Moonlight. Simido is een fijne en krachtige plaat waar velen van ons ongetwijfeld troost in vinden de komende tijd.


Fotocredit: Sebastien Rieussec

Woestijnblues
We sluiten deze korte zonvakantie af met betoverende woestijnblues. Vanuit Mali, Niger, Algerije en Frankrijk komt Tamikrest met de bezwerende nieuwe single Timtarin. Gastzangeres Hindi Zahra voegt daar nog een extra Oosters tintje aan toe. De nieuwe plaat, die Timotait (letterlijk vertaald ‘hoop op positieve verandering’) heet, komt 27 maart uit. Met teksten als ‘We are all falling stars, all rising suns, for those who don’t cry will light up the world‘, voelen we die hoop alvast en kijken we uit naar de volgende dosis woestijnblues. Tot die tijd doen we onze ogen dicht en denken we aan lange dagen met onze tenen in warm zand op een vredige, afgelegen plek. We zijn er bijna…