New Music

Soccer96 stijgt op met de elektronische ruimtepunk-single I Was Gonna Fight Fascism


29 juni 2020

Dag in, dag uit draait onze stereoset overuren op de redactie met allerlei nieuwe muziek. Een kantoor dat we delen met een groepje andere muziekliefhebbers en een aantal keren per jaar gaan overal de hoofdjes omhoog richting de huis-dj (ondergetekende) met de vragende blik: ‘wat is dit dan?!’

Deze track van Soccer96 is er zo eentje. Niet alleen worden we er zelf compleet wild van, de energie spuit door door ieders bloedbanen die I Was Gonna Fight Fascism voorbij hoort komen. We hebben het hier over een duo dat gespecialiseerd is in stompende muziek: Danalogue (Dan Leavers) en Betamax (Max Hallett), die je ook wel kent van The Comet Is Coming waar ze naast Shabaka Hutchings de dienst uitmaken in dit kosmische jazztrio.

Dreamteam
Soccer96 bracht al een aantal albums uit de afgelopen jaren, maar tekende onlangs bij Moshi Moshi Records, waarop de Tactics EP verscheen. Een plaat waarop de band de samenwerking aangaat met Kristian Craig Robinson AKA Capital K op bas, de invloedrijke folktronica-muzikant en producer die onder meer met Flamingods en Deerhunter werkte.

Alle invloeden van dit dreamteam komen op een bijzondere manier samen op deze nieuwe EP. Los van hun eigen werk, is Leavers een veelgevraagd producer die onder meer werkte met Snapped Ankles, Ibibio Soundmachine en Bo Ningen en voegen ze daar ook nog eens de avontuurlijke en eigenzinnige zanger Alabaster DePlume bij. Die paradijsvogel kwamen ze regelmatig tegen op festivals, waar ze DePlume het podium optrokken om een gedicht voor te dragen, waar Leavers en Hallett vervolgens omheen improviseerden.

Over de samenwerking vertelt de band: “In some ways it’s very similar to how we started things with The Comet Is Coming, plugging Shabaka [Hutchings] into a guitar amp in our studio and egging each other on to go further, dirtier, louder. This time we plugged Alabaster into the Soccer96 turbo charger, and the results are pretty spectacular.”