Album Review

REVIEW: The World Of Dust – Bhava


25 februari 2014

the world of dust bhava

 

Tijdens het schitterende jubileumfeestje van Snowstar Records in Tivoli Oudegracht stonden er allerlei speciale en interessante zaken op de agenda, waarbij de ene nog specialer dan de andere was. Eén van die dingen was een bijzondere luistersessie van een plaat die niet op het internet te vinden zou zijn en niet live zou worden gespeeld. De release is een intieme luistersessie, de manier waarop je deze plaat hoort te ervaren volgens de projectleider. 

 

Tijdens de donkere decemberavond neemt geestesvader van dit project, Stefan Breuer (The Subhuman, Lost Bear, I Am Oak), het groepje bezoekers mee naar een geheim plekje in Tivoli. Afdalend door het poppodium komen we in een smal gangetje terecht waar de ongeveer twintig bezoekers een draadloze koptelefoon krijgen overhandigd en een schemerige kamer vol banken, stoelen en zitzakken in worden geleid. In de sfeer: zet je telefoon uit, je koptelefoon op en geniet in alle rust van niets anders dan de muziek.

 

Kosmisch/filmisch
En die is op zijn zachtst gezegd: bijzonder bijzonder. De schemering nodigt uit om je ogen dicht te doen, je hoofd naar achteren te leggen en je volledig mee te laten nemen naar de kosmische en filmische wereld van deze muziek. Na een mysterieus intro loopt de plaat geruisloos over in het nummer Shapes, waar Thijs Kuijken, de bevriende frontman van I Am Oak, de eerste zangpartijen voor zijn rekening neemt.

 

Tussen de nummers met zang bevinden zich telkens instrumentale en indrukwekkende arrangementen, die je het gevoel geven dat je langzaam opstijgt van de grond en geleidelijk weer afdaalt in een nieuw nummer en in een nieuw te ontdekken wereld.

 

Luisterervaring 
Het mooiste aan ‘Bhava’ is het feit dat het door blijft gaan zonder je het werkelijk door hebt, waardoor het aanvoelt als één lange (luister)ervaring. Want dat laatste is het zeker. Eigenlijk zou je de plaat inderdaad ook niet anders dan via een koptelefoon in een donkere ruimte mogen beluisteren. ‘Bhava’ is een vorm van meditatie die mij nog niet eerder is overkomen. Nog steeds in een ander melkwegstel zwevend keer ik rozig en high weer terug in Tivoli. Even bijkomen. Het luisteren naar deze plaat heeft op een of andere manier mijn geest compleet geleegd en gezuiverd. De wereld van The World Of Dust is erg indrukwekkend. En bijzonder, op z’n minst.
Ricardo Jupijn

 

 

PS. We hebben het album / 44-pagina tellend en schitterende boek zelf. A piece of art dat niet mag ontbreken in je collectie, ga snel naar de Snowstar-store om de exclusieve uitgave (100 handgenummerde stuks) te bemachtigen!