Feature

REC. laat zijn neon-letters dit jaar op nog meer plekken Rotterdam in schijnen (31 oktober t/m 4 november)


30 oktober 2018

REC. Festival
31 oktober t/m 4 november, Rotterdam

 

Nog maar één dagje voordat de felgekleurde olievlek van REC. Festival zich weer uitsmeert over Rotterdam. Van muziek in het Central District naast Rotterdam CS tot documentaires bij Kino en kunst bij MAMA en TENT in de Witte de Withstraat. Vlak voordat het losgaat duiken we nog eens diep in het festival met REC.-programmeur Mart Sanders en marketeer Laurèn ter Horst. 

Nog meer weten over het festival? De tips voor REC. van onze redactie lees je hier!

We gaan het vandaag uiteraard hebben over de ideeën voor dit jaar, de geprogrammeerde acts, locaties en het experimenteren met de REC.-formule. Het is de derde editie van het jonge festival en de organisatie heeft ook dit jaar goed gekeken waar het neon-logo van REC. nog meer kan schijnen in Rotterdam.

Wat wilden jullie anders doen deze editie?
Sanders: “We hebben na de vorige editie lang nagedacht wat we deze keer graag wilden doen. Als nieuw festival ontdek je elk jaar weer meer over wat er allemaal wel en niet werkt. Muzikaal waren we de afgelopen jaren erg tevreden, maar we wilden graag kijken hoe we het bijvoorbeeld anders aan konden pakken met locaties en hoe we een breder programma aan konden bieden. Je moet je blijven onderscheiden als festival, daarom zoeken we nu de breedte op met MAMA en TENT en beginnen we dit jaar een dag eerder met de show van Yasiin Bey in Annabel op woensdag en de documentaire MATANGI / MAYA / M.I.A. in Kino.”

Mart Sanders & Laurèn ter Horst

 

Future Classics
De afgelopen jaren wist REC. al de nodige mooie namen binnen te halen. In 2016 met Mount Kimbie, Sevdaliza, Skepta, Palmbomen II, Noname en vorig jaar nog met Moses Sumney, Shabazz Palaces, BadBadNotGood, Colin Benders, Joey Badass en Danny Brown. Wat zijn dit jaar de namen waar de programmeur naar uitkijkt?
Sanders: “Slowthai! Ik denk dat dat wel echt gaat ontploffen en dat denk ik ook zeker van Dave B, Dvtch Norris, K1d en James Vickery.”

Waar zie of merk je dat aan?
Sanders: “Niet alleen omdat het goede artiesten zijn, maar ik zie dat die acts online goed op worden gepikt, bijvoorbeeld door platforms als COLORS.”
Ter Horst: “Dat zegt natuurlijk niet alles, maar dat zijn wel smaakmakers die veel kunnen betekenen voor artiesten en daarmee ook voor een festival als de onze. En je ziet dat het hard kan gaan als dat balletje eenmaal rolt. In de tijd dat we een artiest boeken en dat hij bij ons komt spelen, kan er zoveel gebeuren.”

Het is altijd lastiger om nieuwe acts aan de man te brengen dan de geijkte headliners. Hoe hebben jullie dat dit jaar aangepakt?
Sanders: “In de line-up hebben wisselen we het meer af, met een Weval op vrijdag en Illa J op zaterdag. Uiteindelijk willen we graag in de positie zitten dat je als festival een keurmerk wordt, maar zoiets heeft tijd nodig. Ik denk wel dat we de goede kant op aan het gaan zijn. Elk jaar zetten we weer stappen en kun je steeds meer laten zien van wat je gedaan hebt. Dit jaar hebben we weer veel nieuwe artiesten, het blijft altijd spannend hoe dat uitpakt.”

 

Waren er dit jaar nog bepaalde hoeken waar jullie meer mee wilden doen in de programmering?
Sanders: “Het is niet zozeer dat we echt een totaal andere lijn op hebben gezocht, het is meer dat we andere kanten belichten binnen bepaalde genres. Zo hebben we geen Joey Badasses dit jaar, maar we hebben meer verschillende hiphopacts neergezet waardoor we een breder palet hebben en dat geldt ook voor R&B en elektronica. Daarnaast liep het vorig jaar qua genres wat meer uiteen en door elkaar heen, dit jaar is het meer geclusterd.”
Ter Horst: “Dat maakt het wel overzichtelijker naar mijn idee. Er is in dit programma bewust een tweedeling gemaakt met enerzijds hiphop en R&B en anderzijds de elektronische kant. Maar ook in het type event, tussen een uur of zes en elf zijn er meer acts die wat meer aandacht vereisen en ’s nachts gaat het los met techno en drum & bass in zalen als Perron en BAR.”

Ook spannend zijn de nieuwe locaties MAMA en TENT in de Witte de Withstraat, zochten jullie al langer naar zo’n uitbreiding?
Sanders: “We willen bezoekers graag meer aanbieden, het versterkt het festival en het zorgt voor meer diversiteit voor mensen die meerdere dagen komen.”
Ter Horst: “En alle REC.-tickets geven toegang tot deze events, ook als je alleen naar het nachtprogramma komt.”

Er staan daarnaast ook een aantal experimentele acts op het programma, zoals de audio-visuele kunstenaars Nick Verstand en Boris Acket. Hoe passen die binnen het DNA van REC. Festival?
Sanders: “Dat past er heel erg goed bij. We hebben Nick en Boris op vrijdagavond in Perron staan en wij hebben ook geen idee hoe het eruit komt te zien. Dat is ook het toffe aan dat project. Ze gaan weer iets compleet nieuws maken, dat exclusief voor die ruimte is gemaakt. Binnen het programma van REC. is daar altijd ruimte voor en het past uitstekend.”
Ter Horst: “Het optreden van Nick en Boris is aan het begin van de avond geprogrammeerd en dat mengt zich mooi in de rest van de avond. De avonden bouwen zich gestaag op en je kunt kiezen welke route je wilt doen. Er zijn genoeg opties in ieder geval!”

Meer lezen over het festival? Lees hier hoe wij vorig jaar REC. Festival beleefden met The Daily Indie!


 

WEBSITE REC. FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT | TICKETS