New Music

Reason Why is de reden dat je poppy indieband PLANET luistert deze herfst


18 november 2019

Het eerste optreden van PLANET op Nederlandse bodem verloopt mogelijk niet zoals gedroomd. De deur van de tent gaat een uur te laat open, er staan tien bezoekers in de zaal en er knapt tijdens het eerste nummer dat wordt gespeeld direct een snaar. Zul je altijd zien.

Toch is PLANET een uiterst charmante opstelling van vier Australiërs die meer aandacht verdienen in ons land (dat zeiden we eerder al eens). Dat is mede vanwege het unieke stemgeluid van zanger Matty Took, het jongere broertje van Johnny Took van de ietwat grotere band DMA’s, maar ook vanwege de sterke melancholische klanken die de dromerige gitaren van zijn bandleden voortbrengen. Hun geluid is net iets anders dan de vele poppy indierock-bandjes die het op dit moment proberen te maken met hun eveneens hippe vissershoedjes en vette haren. PLANET klinkt als de herfst, iets wat goed uitkomt nu november echt koud begint te worden en er weer platen voor bij de open haard uitgezocht moeten worden. Dat ze er zo hip uitzien is natuurlijk mooi meegenomen.

Echt intiem
Terug naar dat eerste showtje in het Paardcafé in Den Haag op begin oktober, waar we de jonge bandleden op het podium zagen. Dat verklaart wellicht waarom ze naar een voor ons onbekende plek op de achterste muur in de zaal blijven turen en daardoor missen dat er soms zelfs een fan meezingt. En fans zijn het, de acht tot tien muziekliefhebbers die voor vijf euro per stuk een kaartje hebben gekocht. Na afloop van het concert, onder het genot van een lekker biertje, vertellen ze stuk voor stuk dat ze speciaal voor PLANET naar Den Haag zijn afgereisd. De nervositeit van de bandleden was dus niet nodig geweest, blijkt. Maar ga er zelf maar eens staan, voor acht man. Dan wordt het pas intiem, dan komen de mensen pas echt dichtbij.

Nu PLANET eind oktober een nieuwe single en bijbehorende videoclip heeft uitgebracht is het wachten op de volgende professionaliseringslag die de jongens gaan maken. Aan potentie en talent ontbreekt het niet. Nu die fans nog!