New Music

Producersduo Veecaten bezingt het ‘tragische’ verhaal van het gelijknamige Overijsselse dorp


8 juni 2019

Veecaten is een nieuwe naam in de Nederlandse muzieklandschap. Het betreft een samenwerking tussen producersduo Johan Kooi en Lukas Dikker. Geen onbekenden voor wie zich een beetje verdiept heeft in de alternatieve Nederlandse muziekscene van de afgelopen tien jaren. Ze verdienden allebei hun sporen in de Nederlandse indie- en undergroundscene. Uiteindelijk vonden ze elkaar en ontstond Veecaten.

Kooi en Dikker zijn exportproducten van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en hebben in dezelfde bandjes gespeeld, zoals de Fries-Rotterdamse noise-rock band Bonne Aparte en het Groningse Flux, zij het niet gelijktijdig. Daarnaast speelde Kooi nog bij The Black Atlantic, Kim Janssen en recentelijk nog Meindert Talma, terwijl Dikker de snaren beroerde bij Luik.

Het duo vernoemde zich naar het Overijsselse dorp Veecaten waarvan het grootste gedeelte in de loop der tijd is verzwolgen door de rivier de IJssel. Binnen de thematiek die op de EP bezongen wordt, is Veecaten het vertrekpunt geweest. De opnames voor de debuut-EP dateren uit 2017, maar zien nu pas het daglicht. Dat komt volgens Kooi omdat er veel onderzoek gedaan is naar de juiste presentatievorm, zowel muzikaal als visueel.

“De werkwijze is wat onorthodox, maar het resultaat van een langzaam rijpend proces is een dat beklijft voor langere tijd.” Een mooi voorbeeld daarvan is de eerste single: Veecaten. Een duister en slepend liedje dat de ‘tragiek’ van het langzaam verdwijnende dorpje passend en treffend vertelt. Stemmig, maar sfeervol is ook de video – gemaakt door beeldend kunstenaar Wouter Venema – bij het nummer. Veecaten grijpt je hiermee bij het strot en levert een veelbelovende teaser af voor de aankomende EP.

Veecaten heeft inmiddels twee liveshows gespeeld en dit najaar zullen Kooi en Dikken nog meer spelen. Op lange termijn is het de bedoeling om meer conceptuele en op zichzelf staande producten maken. Waarschijnlijk zal er dan ook een beroep worden gedaan op gastmuzikanten. We gaan het zien, maar tot die tijd kunnen we genieten van debuutsingle Veecaten en vanaf 21 juni van de EP Shoals.