New Music

Overwinteren met Sharon Van Etten: de ijzige klanken van nieuwe single Jupiter 4


4 december 2018

Eerder maakte Sharon Van Etten via de rug van haar eigen t-shirts bekend dat we haar nieuwe album Remind Me Tomorrow op 18 januari 2019 mogen verwachten. En dat is een heel goed moment, want afgaand op het tweede voorproefje Jupiter 4 wordt het een echte winterplaat. Vorig jaar zong Van Etten nog voor de Amazon-serie The Man In The High Castle over het einde van de wereld in een door Duitsland bezet Amerika. Jupiter 4 klinkt zó verstild en geïsoleerd dat het lijkt alsof ze erbij was en toevallig heeft overleefd.

Een titel als Jupiter 4 klinkt natuurlijk mysterieus en zorgt in eerste instantie voor associaties met astronomie, maar schijn bedriegt. Jupiter 4 verwijst simpelweg naar de Roland-synthesizer die de hoofdrol opeist in dit nummer. Een verrassend en duidelijk geval van Ockhams Scheermes: de hypothese met de minste aannames en entiteiten blijkt ook hier de juiste te zijn.

Over die synths gesproken: met een beetje verbeelding lijken ze langzaam stuwend op het trage lopen door een dik pak sneeuw. Het hoge gierende effect dat zich over die synths uitspreidt, doet vermoeden dat het pak sneeuw in kwestie op een open veld ligt en een subtiele drumcomputer klinkt als het kraken van de sneeuw bij elke eenzame en vertraagde stap. Nee, hoe rustig en bloedmooi Jupiter 4 ook klinkt, gezellig is het absoluut niet.

Remind Me Tomorrow wordt de opvolger van Are We There uit 2014. In de tussentijd heeft ze rollen gespeeld in The OA en Twin Peaks, is ze psychologie gaan studeren én is ze moeder geworden. Wat een geluk voor ons dat ze ook nog tijd heeft gevonden voor een nieuw album. We Remind You Today om vooral Jupiter 4 te checken en om 18 januari niet te vergeten. Hopelijk doet de zangeres dat ook niet in haar overvolle bestaan.