Feature

Op zoek naar verklaringen rondom alle mysteries van Hater, de nieuwe indiesensatie uit Malmö


25 oktober 2018

London Calling Festival
Vrijdag 26 & zaterdag 27 oktober

 

Hater is zo’n lastig te vinden band op het internet. Maar als je eenmaal de juiste combinatie van zoektermen hebt gevonden – nadat je per ongeluk een Italiaanse metalband en een Amerikaanse grungeband hebt aangezet – zie je een panorama van analoge paardenfoto’s. Je staat voor veel mysteries: hoe kan zo’n lieflijk klinkend bandje zichzelf Hater noemen? Vanwaar die paarden? En bovenal: waarom ben je direct zo ontzettend dol op de band en het nieuwe album Siesta?

Een imponerende brug verderop vanaf de inmiddels welbekende Kopenhagen-scene ligt Malmö: de nieuwe goudmijn van een scene. Het is daar snel gegaan met het Hater-kwartet, want pas twee jaar geleden werd er leven in de band geblazen, geboren uit een liefde voor bands als The Pretenders, Neil Young, Violent Femmes, Melody’s Echo Chamber en Alvvays. De band heeft dezelfde dromerige gitaren als de laatste twee, begeleid door krachtige drums en bovenal: verrukkelijke en bitterzoete vocalen van frontvrouw Caroline Landahl. Binnen de kortste keren staken muziekblogs als The Fader, The Line of Best Fit en Stereogum hun nieuwsgierige koppies al om de hoek om te kijken wat dat Hater nou weer voor leuk, nieuw bandje was.

Geluid van trage zomermiddagen
Die hoorden ook al snel de andere grote inspiratie van de band: The Radio Dept., de landgenoten waar Hater al snel een fanbase mee deelde. Terwijl de band nog maar nét zijn debuutalbum You Tried uit had gebracht, mocht het viertal namelijk de support verzorgen tijdens een Scandinavische tour. Dit zorgde er weer voor dat Hater een plekje onder de beschermende vleugels van Fire Records kreeg naast acts als Jane Weaver, Death And Vanilla, Noveller en onze eigen Rats On Rafts.

Check hier Haters kersverse video bij de single Fall Off:

En daar is een album uitgerold dat op precies het goede moment is gekomen, want Hater houdt je warm tijdens krakende horrorwinters. Het geluid van trage en vervlogen zomermiddagen, prachtige zonsondergangen en zwoele avonden zweven door de speakers. De band zijn lichtvoetige en melancholische muziek lijkt zich actief te verzetten tegen de naderende kou. De muziek klinkt beheerst en zachtmoedig, maar de lyrics van Landahl klinken gepijnigd. Ze neemt gebroken harten, mental illness en meer pijnlijke onderwerpen onder de loep, vooral om een hart onder de riem te steken van de luisteraar. Je staat met Hater niet alleen in je gevecht met het leven.

Op zoek naar verklaringen
Wellicht verklaart dat de bandnaam: om met alle stomme dingen in het leven te moeten dealen. Dat is ook meteen die magische combinatie die ons smoorverliefd op de Zweden laat worden. Dromerig, catchy en verslavend met een zekere pijn en melancholie waar iedereen zich in kan verplaatsen. En die paarden? Misschien valt het album pas écht op z’n plek als je op een nobel ros de zonsondergang tegemoet galoppeert. Misschien zijn de titels op het nieuwe album een synoniem voor paardrijden: It’s Easy, Fall Off, Seems So Hard. Of misschien omdat ze zachtmoedig en tegelijk zeer krachtig zijn, zoals Hater zelf.

Hater speelt vrijdag 26 oktober tijdens London Calling, de dag daarvoor speelt de band tijdens DDW Music Festival in Eindhoven.


 

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS