New Music

Om bij wakker te schieten: Julian Lynch (gitarist van Real Estate) passeert met het papieren epos van Meridian


20 november 2018

Wereldwijd zijn er momenten van angst en onzekerheid, die, met de woorden van Andrew Bird, nog relatief bloedeloos zijn. Schrale troost, bleke boodschap. Tegen dezelfde grauwe achtergrond verschijnt Julian Lynch zijn nieuwe single Meridian, de eerste aanzet van nieuwe plaat Rat’s Spit.

De schemerachtige ontdekkingstochten van voorgangers Terra en Lines hebben plaats moeten maken voor atmosferische rock: epiek en huisvlijt. Een gillende gitaarsolo snijdt als een vertraagde bliksem door de gasvormige toestand van Meridian. Echo’s van echo’s van misschien Pink Floyd en Yes, eindeloos versnipperd en met draad en plakband weer aan elkaar gehangen. Na drie minuten en een beetje is het klaar.

In het persbericht wordt het album omschreven als een ‘dark psychedelic opus’. De tracklist plaatst Peanutbutter, Baa en Strawberry Cookies als drieluik op plaats vijf tot en met zeven. Het is vreemde epiek, kortademig, bijna banaal. De gitaarsolo die halverwege Meridian binnen breekt leek een bliksem, bleek een bliksemvormig stuk aluminiumpapier. Toch met dezelfde ernst, dezelfde bevreemding. Om bij wakker te schieten, even.

Rat’s Spit verschijnt in januari 2019.