Live

Nog een stedentripje dit najaar? Ga een weekend naar bijzonder New Fall Festival in Düsseldorf (10 t/m 14 oktober)


4 oktober 2019

We laten je bij The Daily Indie altijd graag kennismaken met onbekende parels. We tipten in dat licht twee jaar terug New Fall Festival al eens aan je, en dat doen we gewoon weer dit jaar. Het festival in het Duitse Düsseldorf, dat plaatsvindt van 10 tot 14 oktober, is dit jaar namelijk beter dan ooit. En er liggen bovendien bijzonder aantrekkelijke package deals op je te wachten.

New Fall wordt al sinds 2011 georganiseerd in Düsseldorf, een stad die het qua culturele bezoekers toch vaak aflegt tegen steden als Berlijn, Hamburg, Keulen en Aken. Maar Düsseldorf is maar een uurtje rijden van de Nederlandse grens, komt net als die andere steden óm in de muziekhistorie (het is de geboorteplaats van de krautrock en onder meer Kraftwerk). Bovendien heb je met New Fall Festival, een van de beste najaarsfestivals in Europa, een bijzonder goede reden om eens een weekendtrip te ondernemen. Dit jaar vindt het plaats van 10 tot en met 14 oktober.

New Fall heeft qua opzet nog het meest weg van pakweg iets als Motel Mozaique in Rotterdam: een onconventioneel opgezet festival, met een diverse line-up, full-length optredens en veel aandacht voor andere kustvormen dan muziek. Bijzondere locaties met veel aandacht voor de setting waarin de shows plaatsvinden en een sterke inbedding in de stadse omgeving.

Ook vergelijkbaar: New Fall heeft een bijzonder goede neus voor aanstormende Grote Namen. Zo stonden eerder al eens op het festival, houd je vast: Mac DeMarco, Michael Kiwanuka, Tom Odell, Destroyer, Wilco, Adam Green, Regina Spektor, Agnes Obel, Kate Tempest, Balthazar, Mogwai, Kaiser Chiefs, Erlend Øye, Oscar And The Wolf, London Grammar, José González, Agnes Obel en Ólafur Arnalds.

Indie-anno-2019
Ook dit jaar liegt de line-up er niet om: het festival beslaat het hele spectrum van de indie-anno-2019, met veel, maar niet uitsluitend Duitse acts. Er zijn thema-showcases zoal die van Fem_Pop Night en regionale poporganisatie popNRW. Er is aanstormend talent als Mine, HAELOS, Gurr en L.A. Salami. Maar ook indiedarlings als Roosevelt, William Fitzsimmons, Allah-Las, Apparat en Nils Frahm staan op het programma. Bovendien is het, met zo’n vier shows per avond, lekker overzichtelijk.

Wel een klein puntje van kritiek dat we bij ons vorige bezoek aan New Fall hadden, was de grote spreiding van de locaties. Je zat zo drie kwartier in de metro op weg naar een locatie en kon daarom soms maar een show per avond meepakken. Gründlich als onze Oosterburen zijn, heeft men die kritiek ter harte genomen. Dit jaar beschikt New Fall over één centraal hart in de culturele wijk-annex-compound Ehrenhof, waar onder andere ook het imposante Museum Kunstpalast is gevestigd. De optredens vinden plaats in tal van architectonische hoogstandjes en daarmee op de mooiste locaties van de stad.


Interesse? Voor bezoekers van buiten de landsgrenzen biedt New Fall Festival aantrekkelijke package deals aan. Voor twee personen betaal je €300 voor een passe-partout voor de vrijdag en zaterdag, plus twee overnachtingen in het Me And All designhotel. Losse tickets voor de optredens zijn ook verkrijgbaar en kosten tussen de €18 en €40 (check de website voor beschikbaarheid). Met NS International sta je vanaf Utrecht binnen twee uur op het station van Düsseldorf.