New Music

Nieuwe single Kyoto van Hælos: maatschappelijke triphop met kersenbloesems


12 februari 2019

Politieke corruptie en het klimaat zijn niet meteen de makkelijkste onderwerpen om in een nummer te verwerken. Al helemaal niet als je geen cliché ‘we hebben de aarde verpest’-song wil maken. Met Kyoto toont de Britse band Hælos dat het ook anders kan.

Politici verkiezen maar al te vaak de economie boven het klimaat, want dat levert op korte termijn meer op, letterlijk dan. Kyoto is een standpunt in deze aanslepende discussie. Het is tevens de volgende single – na Buried In The Sand – van het nieuwe album Any Random Kindness dat op 10 mei verschijnt. Voor dat album werkte de band onder meer samen met Marta Salongi, die eerder ook al muziek mixte voor Björk.

De band vond duidelijk inspiratie bij de triphop die in het begin van de jaren negentig zijn oorsprong vond in Engeland. In combinatie met de elektronische productie krijgen we een dromerige, bijna filmische sound die ons even laat afdwalen van de boodschap. ‘Three degrees, no more democracy, broken promises’ klinkt alles behalve zo rooskleurig als de kersenbloesems.

Voor de videoclip kroop zangeres Lotti Benardout in de huid van zeemeermin waar vervolgens sushi van wordt gemaakt voor de welvarende klasse. Ietwat absurd, maar tegelijk zeer tekenend voor de huidige maatschappij.