Live

Nieuwe namen en projecten aangekondigd voor Le Guess Who? met onder meer Future Feminism en ONCEIL


8 augustus 2018

Le Guess Who? Festival
8 t/m 11 november

 

Een tijdje terug verschenen de eerste namen voor Le Guess Who? 2018, met onder meer de programma’s van curatoren Devendra Benhart, Shabaka Hutchings, Moor Mother en Asia Argento. Vandaag worden er een aantal nieuwe projecten bekendgemaakt door het vooruitstrevende festival: ONCEIM, het 15-jarige jubileum van RVNG Intl. en  Future Feminism.

En niet alleen dat: de programma’s van eerdergenoemde curatoren worden vandaag ook afgerond. Zo nodigt Moor Mother het Zuid-Afrikaanse duo FAKA uit en worden de Amsterdam dj/vocalist/producer LYZZA en de perfomancepopper Eartheater naar Utrecht gehaald. Op zijn beurt heeft Shabaka Hutchings de futuristische en experimentele groep Orchestra of Spheres uitgenodigd naast DJ Noss van Martinique. In het programma van Asia Argento zien we naast Future Feminism ook illustrator en beeldend kunstenaar Joe Coleman en Espace-ism, het spoken word-project van Ian Svenonius. Ook actrice en elektronica-muzikant Rose McGowan is erbij, evenals de producer Martin Bisi (oa. Sonic Youth, Swans en Herbie Hancock), die BC35 tijdens Le Guess Who? presenteert: de uitkomst van een opnamesessie met de underground van New York in zijn BC Studio.

Speciale projecten
Naast deze curatorschappen zijn er dus nieuwe projecten aangekondigd met Future Feminism, 15 jaar RVNG Intl. en ONCEIM. Het eerste project van de New Yorkse kunstenaars Kembra Pfahler, Johanna Constantine en Anohni. Dit collectief pleit voor een vrouwelijke collectief bewustzijn ‘om te redden wat er nog te redden valt van onze wereld.’

Dit project begon in 2014 bestaat het manifest uit dertien principes, met onder meer The Future Is Female, Future Feminism requires the participation of all people en Relieve men of their roles as protectors and predators. Tijdens Le Guess Who? worden deze principes vertaald naar een theaterperformance door onder meer Pfahler, die over het stuk zegt: Het is een poging om een duurzamere toekomst bij elkaar te puzzelen. Dit is waarom Future Feminism tot stand kwam en dit is waarover we zingen tijdens dit festival.”

15 jaar RVNG Intl. is het platenlabel uit Brooklyn dat avant-gardistische dance en elektronica uitbrengt. De maatschappij bestaat vijftien jaar en dat wordt gevierd in november. Onder meer de Russische producer Kate NV komt naar Utrecht, maar ook de ambientproducer Lucrecia Dalt, drummer extraordinaire Greg Fox en de cello-virtuoos Oliver Coates.

In de catalogus van RVNG Intrl. staat de FRKWYS-serie centraal, een serie waarbij hedendaagse muzikanten en hun voorgangers samen een album opnemen. Een nieuwe telg van deze serie wordt speciaal in Utrecht opgenomen voorafgaand aan het festival. Met een samenwerking tussen de Finse elektronische componist Pekka Airaksinen (ook bekend van radicale proto-noise groep The Sperm), en New Yorkse multi-instrumentalist/ vocalist Ka Baird. Tijdens het festival wordt dit project voor de allereerste keer gespeeld, evenals de de FRKWYS-release van Ian William Craig en Daniel Lentz.

ONCEIM, ook wel Orchestre de Nouvelles Créations, Expérimentations et Improvisations Musicales, is een 34-koppig orkest dat zich focust op de uitvoering van experimentele hedendaagse muziek. Tijdens Le Guess Who? speelt het orkest twee stukken, waarvan de eerste Gruides is, een samenwerking tussen het orkest en Stephen O’Malley van Sunn O))) en Occam Océan, een twee jaar durende samenwerking met Éliane Radigue, een vooraanstaand componist in de Franse muziek. Het belooft een uitdagend stuk te worden dat zich beweegt tussen minimalistische, elektronische en spectrale klankwerelden.

Le Guess Who? 2018
Eerder werden al aangekondigd voor Le Guess Who? 2018: Art Ensemble of Chicago; Devendra Banhart, The Breeders; Anoushka Shankar & Manu Delago with MO Strings; Sons of Kemet XL; Ebo Taylor; Hailu Mergia; Mudhoney; Serpentwithfeet; Circuit des Yeux presents ‘Reaching For Indigo: Gaia Infinitus’; Vashti Bunyan; Saul Williams & King Britt present ‘Unanimous Goldmine’ en vele anderen.


 

WEBSITE LE GUESS WHO? | FACEBOOK-EVENT | TICKETS

Vierdaagse passe-partouts voor Le Guess Who? 2018 zijn  verkrijgbaar voor €137,50 (inclusief servicekosten). Dagkaarten voor het festival zijn vanaf september beschikbaar.