New Music

NEW MUSIC: of Montreal – It’s Different For Girls


14 juni 2016

Het album verschijnt eind augustus, maar of Montreal brengt nu al een parel van een single uit: it’s different for girls.   De laatste keer dat of Montreal van zich liet horen was in het voorjaar van 2015, toen dertiende album Aureate Gloom uitkwam. Een oerdegelijke plaat was het, en toch leek er iets niet te kloppen. Frontman en meesterbrein Kevin Barnes leek verstrikt te zijn geraakt in zijn eigen muziekverleden met een niemendalletje – het moet gezegd – als resultaat.  

In een persbericht waarin Barnes over het aankomende veertiende album Innocence Reaches vertelt, lijkt hij zich bijna te verontschuldigen. “Ik raakte in een bubbel waardoor ik enkel in een ander tijdperk kon bestaan, (…) hield me alleen bezig met de Beach Boys, The Beatles en symfonische stukken.” Die bubbel heeft Barnes met de komst van single it’s different for girls gelukkig eigenhandig lek geprikt.

De EDM-acts die de zanger nu hebben beïnvloed (Jack Ü, Arca, Chairlift) zijn duidelijk hoorbaar, en zodoende klinkt Of Montreal hier meer als een solo-synthpopact dan als de vijfmansformatie die het daadwerkelijk is. Ook de thematiek is hyperactueel (maar gelukkig niet minder Of Montreal-eigen): met op de achtergrond een behoorlijk funky groove wijdt Barnes een ode aan alle meisjes van de wereld. Zo zingt hij: “For every one psycho chick, there’s ten thousand hateful pricks”. Daar voegen wij graag een regel aan toe gericht tot de band, want voor elke tegenvaller komt of Montreal weer met een meesterlijke knaller. HIT!