New Music

Mind Spills Over: de modderige parel van Nouveau Vélo die bij ons het levenslicht ziet


15 februari 2017

Het bleek op de eerste single van hun nieuwe album al en op de tweede single is het helemaal duidelijk: er is nogal wat veranderd in het dagelijkse leven van Nouveau Vélo. Dat hun muziek er niet onder lijdt en is meegegroeid met de heren, hoor je tegelijkertijd ook terug. Mind Spills Over is wederom een schitterend voorproefje op hun nieuwe album Reflections, dat 17 maart verschijnt via Excelsior.

Nieuwe verantwoordelijken als kinderen, liefdes en werkverplichtingen hebben ervoor gezorgd dat de band meer open is geworden. Of het nu door meer vastigheid of meer levenswijsheid komt: het blijkt in ieder geval te werken. Waar de oude sound van Nouveau Vélo zich liet vergelijken met een benauwde, donkerbruine en smoezelige kamer waar de gordijnen strak dichtgetrokken zijn, lijkt de band een voorjaarsschoonmaak te hebben gehouden. Op Mind Spills Over worden de ramen opengezet en wordt de naar binnen waaiende frisse lucht met open armen ontvangen.

 

Samen met producer Jan Schenk is de band in het licht getreden. Op het nieuwe album is een band met een visie te horen, eentje die zichzelf heeft ontwikkeld tot een betere versie van zichzelf. De speelsheid van de beginjaren is nog steeds te horen in de hinkelende gitaarpartijen van Niek Leenders en de repetitieve bas- en drumritmes. Het hypnotiserende Nouveau Vélo-effect is deze keer alleen gemengd met rijpere melodieën, grotere spanningsbogen en diepere lagen. Real Estate, The Feelies en Deerhunter zijn nooit ver weg. Het zijn allemaal bands die aanstekelijke muziek maken die je niet beet kunt pakken. Als een modderige parel die je schoont wilt poetsen die telkens door je handen glipt als je deze probeert op te pakken.

We hebben het al vaker gezegd, maar Nouveau Vélo heeft iets unieks in handen. Mind Spills Over is opnieuw een voorbeeld van de stappen die de band met elke nieuwe plaat weer weet te zetten. Dat is knap en dat is zeer bewonderenswaardig.

Nieuwsgierig om meer over die plaat te weten? Houd onze site dan in de gaten, want wij interviewen de band binnenkort over hun album en hun releaseshow in Stroomhuis op 18 maart. Niet woonachtig in het zuiden, maar in de buurt van Haarlem? Dan kun je naar onze The Daily Indie Presents-avond op 20 april in Patronaat

 

 

Wil je The Daily Indie blijven steunen bij het schrijven over muziek van Nederlandse bodem? Word dan snel lid!
Nu voor 10 euro per jaar