New Music

Metronomy bewijst: humor en mellowness gaan prima hand in hand


18 september 2019

Het voelt alsof we een lange weg hebben afgelegd sinds dat ene elektrische orgelmelodietje van The Look, afkomstig van album The English Riviera, en dat is ook zo. We zijn namelijk bijna een decennium verder en inmiddels heeft Metronomy het tot zijn kersverse zesde plaat geschopt: Metronomy Forever.

Na enkele subtiele uitstapjes in de richting van disco en psychedelische sferen, lijken de leden van de band de focus herpakt te hebben. Wederom is er op Metronomy Forever genoeg quirky electronica te vinden die het geluid van de band zo kenmerkend maakt. Neem bijvoorbeeld Whitsand Bay (een baai in Cornwall) of Salted Caramel Ice Cream (spontane liefdesmetaforen), beide voortgetrokken door opgewekt gebliep waar soepele drumsamples uit voortvloeien. En qua gevoel voor humor in de teksten zit het ook wel goed.

Ja, vijftien jaar na de oprichting van Metronomy is het alsof er nog altijd niets is veranderd, en toch sijpelt er stiekem een straaltje volwassenheid door de kieren naar binnen. Het korte intro en zijn vervolg heten immers Wedding en Wedding Bells, en hier en daar staan een aantal gemoedelijke instrumentale nummers en intermezzo’s, zoals Insecure, dat een portie diep nadenken suggereert. Het maakt deze plaat tot een merkwaardig innemend met een mellow ondertoon. Een specifieke vibe, waar je wellicht van moet leren houden, maar die net als een goed gevoel voor humor onvergankelijk is. Metronomy Forever zal nog wel even nagalmen in onze oren.

Op 28 oktober komt de tour van Metronomy langs Nederland voor een show in de Melkweg, Amsterdam.