New Music

Met End of the Night is er voor A Place To Bury Strangers licht aan het einde van de tunnel


13 mei 2021

Het is drie jaar geleden dat het laatste studioalbum van A Place To Bury Strangers, Pinned, uitkwam. Wat er gebeurd zou zijn als de wereld niet in een globale gezondheidscrisis was gestort is moeilijk te zeggen, maar het eerste nieuwe materiaal sinds 2018 is een feit. End of the Night komt een aantal maanden na Rare Meat, een niet bijster spectaculaire compilatie van demo’s en onuitgebracht materiaal, en markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de band.

De bezetting van het powercombo gaat namelijk flink op de schop. Niet alleen is Lia Simone Braswell, die rond 2018 instapte als nieuwe drummer, vertrokken, ook Dion Lunadon heeft na tien jaar de band verlaten. Het precieze hoe en waarom hiervan is onduidelijk, maar frontman Oliver Ackermann heeft voor gepaste vervanging gezorgd. De nieuwe line-up bestaat, naast hem, namelijk uit het echtpaar John en Sandra Fedowitz. Zij vormen samen de band Ceremony (tegenwoordig met appendix East Coast, om verwarring met de post-hardcoreband te voorkomen), die qua sound in hetzelfde rijtje past als A Place To Bury Strangers. Toeval is dat allerminst, want Oliver Ackermann en John Fedowitz hebben samen een verleden in de legendarische shoegazeband Skywave, waarmee het allemaal begon.

Nieuw geluid?
Hoe die nieuwe line-up klinkt? Nou, eigenlijk precies zoals je verwacht. Oorverdovend hard. John is een degelijke bassist en Sandra drumt op het oog iets minder intens dan Lia Simone Braswell, maar weet toch een prima groove neer te leggen. Er is eigenlijk niet gek veel verschil te horen ten opzichte van het eerdere materiaal, wat ook logisch lijkt als je bedenkt dat de nieuwe bandleden goed bekend zijn met het sonische territorium waarin de van oorsprong New Yorkse band zich begeeft. Ackermann speelt het daarmee redelijk safe en wordt bovendien na zo’n vijftien jaar herenigd met één van zijn muzikale bloedbroeders.

Louter winst, zo op het eerste gezicht. Voor fans zal het daarnaast ongetwijfeld zijn gaan kriebelen bij de stiekeme gedachte aan een Skywave-reünie. Daar wijst tot nu toe niets op, maar wellicht is de aankomende EP van A Place To Bury Strangers, Hologram, die op 16 juli moet verschijnen, toch wel degelijk een opmaat naar meer.