Interview

LOGOUT druist tegen de bedenksels van alledag in: gedachten uit, reisuitrusting aan


31 oktober 2018

Popronde Rotterdam
3 november 2018

Popronde is in volle gang en in diverse steden vind je dit jaar een podium van The Daily Indie, waar je de acts ziet spelen waarvan wij vinden dat ze wel wat meer in de schijnwerpers mogen staan. Aanstaande zaterdag 3 november spelen we een thuiswedstrijd in Mudly’s Barbershop in Rotterdam. We hebben een prachtig dagprogramma met JSSY, Maggie Brown en het mysterieuze LOGOUT, over wie we meer wilden weten.

Hij las een goed boek, De Gebroeders Karamazov, Fjodor Dostojevski. Nu: Een man achter een laptop in een stille kamer. E-mailvragen beantwoorden. Hij kijkt uit het raam, ziet de entree van het gebouw naast het gebouw waarin hij woont. In mail verzoekt LOGOUT mij vriendelijk geen namen te noemen: die zijn ondergeschikt aan het project. De man achter geluidsproject LOGOUT is ‘hij’, ‘de man’. Hij, de man, zit achter zijn laptop op zondagavond, een schaduw in een kamer.

Hij schrijft: “Het is zondagavond, rond tienen. Het is stil – ik hoor alleen het geluid van de laptop-ventilator. De eerste single van de nieuwe plaat (Pessoan Oddysey, red.) is letterlijk net de streamingservices van het internet opgeduwd; nu kan ik gelukkig ontspannen achterover zitten.” Bedachtzame elektrofolk moet het zijn: “Het omzetten of transponeren van folk sounds & songs naar synthetische instrumentatie, te kijken waar dat naar toe gaan, de grenzen verkennen tussen vastgestelde structuren en improvisatie. Muziek vanuit een kleine kamer met een drumcomputer, gitaren, synthesizer, vocalpedalen. Waar het begint varieert.”

 

De bedenksels van alledag
De reis begint in 2006, Griekenland: “Ik speelde in een band, The Place Within. Tijdens de brainstorm voor het verzinnen van een bandnaam kreeg de naam LOGOUT niet genoeg stemmen: het was een woord dat nog weinig gebruikt werd. Ik heb het bewaard voor mijn eigen project. Nu inmiddels twee platen verder: Paper Plane Flight Recorder en Little Things Buried in Concrete. Beide uitgebracht op het Griekse indielabel Inner Ear Records.”

Hij schrijft verder: “Met LOGOUT probeer ik mijn gedachten uit te zetten voor de bedenksels van alledag om te kijken waar mij dat brengt. Vandaar LOGOUT, of misschien daarom juist, wie weet. De nieuwe plaat N91°, is losjes gebaseerd op het verhaal van een aangespoelde eilandbewoner met geheugenverlies. Langzaam komen de gedachten terug, het verhaal van zijn aankomst. Het is de éénennegentigste parallel, de eerste na de bekende negentig van de wereldkaart.”

Popronde
Ik schrijf op een laptop en plotseling word ik mij bewust van het geluid van de laptop-ventilator, dwars door de huiselijke opnames van Paper Plane Flight Recorder. LOGOUT op zijn eigen laptop. “Popronde: Ik zal nummers spelen van de aankomende plaat, samen met wat ouder werk. Ik maak gebruik van een loopstation, een sampler, een elektrische gitaar, een synthesizer en een drumcomputer. Afhankelijk van de plaats zullen er videoprojecties zijn; voor elk nummer één. De venues bevallen erg goed: in Delft (platenzaak Plexus) vond ik Elliot Smith’s Figure 8 op vinyl.”

“Straks keer ik terug naar De Gebroeders Karamazov, Dostojevski zijn laatste. Ik heb het bijna uit. Een ontzettend verslavend en gecondenseerd werk. Het is ongelooflijk hoe de zaken werken zowel op literair en ideologisch vlak parallel lopen, gelijktijdig. Nu zal ik nog een aantal bladzijdes lezen.” De omtrek van een man staat op van zijn bureau, loopt naar zijn leesstoel. Hij pakt het boek dat is blijven liggen. Een zwaar boek. Hij zit in de stoel en leest. De ventilator van zijn laptop zwijgt: nu is het helemaal stil. Een man in een kamer leest. Het is zondagavond, tegen half elf.