Live

LIVE REVIEW: Ezra Furman, Paradiso, 21 februari 2016


23 februari 2016

Na de release van zijn tweede album ‘Perpetual Motion People’ is het hard gegaan met Ezra Furman. Samen met zijn band The Boy-Friends stond hij afgelopen zondag in een Kleine Zaal van Paradiso, die volgens de kleine Amerikaan zelf een stuk voller was dan zijn vorige bezoek aan Amsterdam, een jaar geleden.

Furman bestijgt het podium in een rode jurk, parelketting en lippenstift en zet het nummer Restless Year in. Hiermee grijpt hij de aandacht publiek en laat deze de gehele show niet meer los. Vrijwel alle nummers van de nieuwste plaat worden gespeeld en ook de hits van het vorige album ‘Day of The Dog’ komen voorbij. Publieksfavoriet My Zero wordt enthousiast ontvangen.

Halverwege de set speelt Furman zijn eigen unieke versie van Nirvana’s In Bloom, inclusief saxofoon-solo. Ook laat hij b-sides als The Prisoner en Caroline Jones de revue passeren. Terwijl de band even een pauze inlast merkt Furman op dat hij hopeloos verloren zou zijn zonder The Boy-Friends. Toch speelt hij het wat oudere Wild Rosemary, dat hij uitgebracht heeft met zijn vorige groep The Harpoons, solo.

Nog meer dan op zijn platen heeft Furmans stem enorm veel kracht en weet hij moeiteloos te schakelen tussen zijn herkenbare rock-‘n-rollsound, folk en geschreeuw dat niet bij een punkband zou misstaan. De charismatische en charmante zanger lijkt te barsten van het zelfvertrouwen en is zichtbaar aan het genieten van ieder moment op het podium. Met name saxofonist Tim Sandusky is enorm goed op Furman ingespeeld en staat geen moment stil. Regelmatig gaat hij ook het gesprek aan met het publiek tussen het stemmen van de instrumenten door.

Als de show er na een ruime anderhalf uur bijna opzit, geeft Furman het publiek tijdens het toegift mee dat ze zich vooral nooit wat aan moeten trekken van wat anderen van ze vinden of denken. Dit benadrukt hij door af te sluiten met Tell ‘Em All (To Go Hell), waarna hij breed glimlachend het podium verlaat. Deze zomer keren Ezra Furman en The Boy-Friends weer terug naar Nederland voor Best Kept Secret.